ALBLASSERDAM – In de Fop Smitstraat, de Touwbaan en de Noachstraat / Van Eesterensingel in Alblasserdam zijn dinsdagmiddag 5 mei 2020 drie taarten van 1,5 meter lang uitreikt. Dit werd gedaan door het oranjecomité en burgemeester Jaap Paans. De prijzen werden uitgedeeld naar aanleiding van de vlagactie op Koningsdag. Vanwege de coronacrisis werden mensen opgeroepen om voor zonsondergang in hun eigen straat te vlaggen voor de koning en elkaar.

Daar werd ruimhartig gehoor aan gegeven. Honderden mensen zwaaiden enthousiast met een vlag. Hiervan werden op diverse plekken filmopnames gemaakt.

Spontaan
Wiebe van Bockel, voorzitter van het Oranjecomite vertelt: “Het was een spontaan, last minute idee – samen vlaggen voor de Koning. We hadden niet kunnen bedenken dat er uiteindelijk wel 1000 mensen de straat op zouden gaan om hier gehoor aan te geven. Met de beelden hebben Peter en Cees een uniek document weten te maken. Een prachtig sfeerbeeld van een onvergetelijke Koningsdag.”

Film
Met de ingezonden beelden en acties was een toepasselijke prijs te winnen. Drie straten mochten op dinsdag 5 mei een taart van maar liefst 1,5 meter in ontvangst nemen, aangeboden door burgemeester Paans en voorzitter van het Oranjecomite Wiebe van Bockel. De gelukkige prijswinnaars van de Fop Smitstraat, de Touwbaan en combinatie Noachstraat/van Eesterensingel maakten er een feestje van. Met behulp van het prachtige weer kon de taart buiten aangesneden worden en toegelopen buurtbewoners met elkaar smullen van dit lekkers. Uiteraard met het advies van de burgemeester de regelgeving omtrent de 1,5 meter afstand in acht te nemen.

Tien aanmoedigingsprijzen
Naast de drie hoofdprijzen, zijn er uit de overweldigende hoeveelheid inzendingen ook 10 aanmoedigingsprijzen gekozen. Met deze winnaars wordt deze week contact opgenomen. Zij ontvangen een voucher van Patisserie Marijn voor een speciale taart. Wat betreft van Bockel gaat deze actie volgend jaar weer plaatsvinden tijdens Koningsdag: “Het was zo’n groot succes, dit smaakt naar meer. Wellicht volgend jaar met meer drones en nog meer deelnemende straten.”

De andere tien winnaars die de aanmoedigingsprijs gaan ontvangen zijn: Van Lennepstraat, Schoener, Leeuwerikstraat, Vijverhof, Blokweerweg(krijttekening), Blomhoeve, Lindelaan, Blokmakersstraat, Johan de Wittstraat en Vinkenpolderweg. De organisatie neemt als het goed is deze week contact op met de contactpersonen uit deze straten.