NIEUW-LEKKERLAND – De brandweer, de politie, de ambulancedienst, de traumahelikopter, de KNRM, twee duikteams en diverse andere hulpverleners zijn maandagmiddag 4 mei 2020 met spoed uitgerukt voor een melding over mogelijk een persoon te water in de Lek bij Nieuw-Lekkerland. Ricardo Stuurman uit Nieuw-Lekkerland belde rond 15.40 uur naar de politie, omdat hij twee fietsen tegen een hek langs de Lekdijk, ter hoogte van het nieuwe gedenkteken zag staan.

Ricardo vertelt: “Ik reed langs en zag ter hoogte van het nieuwe monument twee fietsen staan. Ik ben rond gaan kijken om te zien van wie de fietsen waren. Ik trof niks aan. Een kwartier later heb ik toch maar de politie gebeld, want ik maakte me zorgen. De politie verbond me al snel door naar de meldkamer en toen werd ineens van alles gealarmeerd, omdat het de kant van de rivier was. Politie, brandweer, traumahelikopter… noem maar op.”

De hulpdiensten gingen direct op zoek naar mogelijke personen in het gebied. Er werden twee vissende jongens gezien, maar die wisten niet van wie de fietsen waren. Niet veel later werden op een kleedje in het gras twee meiden aangetroffen. De vriendinnen van 12 en 13 jaar oud uit Nieuw-Lekkerland en Ouderkerk aan den IJssel waren zich van geen kwaad bewust. Ze hadden hun fiets tegen het hek gezet en waren lopend op zoek gegaan naar een plekje om te picknicken. “We zagen alles wel met zwaailicht en sirene voorbij komen, maar wisten niet dat het iets met ons te maken had,” vertelden de twee na afloop.

Na ruim een half uur in actie te zijn geweest, konden alle hulpdiensten met vervolg.

Foto’s: Peter Stout, Stefan van Aarle en Peter Stam.