ALBLASSERDAM – Bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam zijn maandagavond 4 mei 2020 in een klein gezelschap de burgers en militairen herdacht die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Vanwege de coronacrisis was er geen publiek aanwezig. Wel werden delen van de herdenking uitgezonden via Youtube.

Muziekvereniging Soli Deo Gloria was aanwezig. Verder waren er onder meer de burgemeester en de veteranen en mensen van de organisatie. Burgemeester Jaap Paans legde namens de gemeente en gemeenschap een krans bij het monument.

Scouting
Verder was er een kunstwerk te zien, dat gemaakt is door de scouting in Alblasserdam. Op een bord waren tientallen stenen aangebracht. Hierin was het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei aangebracht. Verder stonden op de stenen de namen van de overledenen en de namen van de scoutingleden.

2e herdenking
In de Von Lindernstraat werd ook een dodenherdenking gehouden. Daar waren meer dan zestig mensen aanwezig. Er werd een gedicht voorgedragen en er werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen.

Trompet
Verder stonden op diverse punten in het dorp trompetblazers die de taptoe / last post bliezen en het Wilhelmus ten gehore brachten. Op de toren van de Grote Kerk stond de 18-jarige Lourens Nobel.