NIEUW-LEKKERLAND – Op maandag 4 mei 2020 zal de dodenherdenking bij het monument in Nieuw-Lekkerland zonder publiek, maar via een livestream worden uitgevoerd. Op verschillende plekken in Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk zal het signaal voor 20.00 uur worden gespeeld om de twee minuten stilte aan te kondigen. De beperkte herdenking is onder deze omstandigheden opgezet vanwege de 75e herdenking en de beperkingen die Corona op dit moment aan dit soort activiteiten opleggen.

Vanaf 19:45 uur is de livestream te volgen via deze link. https://youtu.be/AXs9VNnQsHM Voorafgegaan door enkele koralen, gespeeld door een klein ensemble van Muziekvereniging Apollo, zal het signaal worden gespeeld, gevolgd door de twee minuten stilte. Aansluitend zal het ensemble het Wilhelmus spelen. Dominee Driesten, legerpredikant zal een toespraak houden bij het monument en samen met de heer Rolloos, organisator van de herdenkingen in de afgelopen jaren een krans leggen.

Het signaal wordt niet alleen gespeeld bij het monument in Nieuw-Lekkerland, maar ook op verschillende andere plekken in de dorpen Nieuw-Lekkerland en Kinderdijk, zoals vanaf de kerktoren op de dijk in Nieuw-Lekkerland en vanuit het molengebied in Kinderdijk. De organisatoren hopen dat daarmee in de twee dorpen op alle plekken de start van de twee minuten stilte te horen is.

De herdenking is verder te beluisteren via Klokradio en zal achteraf in een opname verschijnen op andere social media.

 

Wilhelmus
Hieronder het Wilhelmus, dat door muziekvereniging Apollo uit Nieuw-Lekkerland op een bijzondere manier werd opgenomen. “We repeteren natuurlijk normaliter iedere week en zijn altijd druk met Koningsdag met de aubade, optreden in het Waellant etc. Omdat alleen spelen niet altijd makkelijk is, en zeker niet altijd leuk, hebben we het initiatief opgestart om apart van elkaar muziek in te spelen in de studio van Jan Poirot/AV Match in Nieuw-Lekkerland. We hebben in groepjes van maximaal 3 personen de muziek ingespeeld. In totaal hebben 30 muzikanten meegewerkt aan deze opname. De komende week focussen we ons op een digitale versie van de dodenherdenking die ook deels fysiek plaats zal vinden bij het monument in Nieuw-Lekkerland en zal op meerdere plekken in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland het signaal worden gespeeld even voor acht uur,” vertelt Peter Plaisier van Apollo.