ALBLASSERDAM / NIEUW-LEKKERLAND – De brandweerkorpsen van Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland zijn dinsdagavond 28 april 2020 uitgerukt voor meldingen van een gaslucht. In Alblasserdam werd een gaslucht gemeld in de Rembrandtlaan en in Nieuw-Lekkerland in de Neptunusstraat. Op beide locaties werd echter geen verhoogde concentratie gas gemeten. De DCMR Milieudienst Rijnmond houdt er sterk rekening mee dat een ontgassend schip de oorzaak is van de meldingen.

Bij de milieudienst kwam iets later ook vanuit Groot-Ammers een melding over een vreemde lucht binnen.

Deze week heeft de ChristenUnie van Molenlanden vragen gesteld over het ontgassen van schepen op de Lek, meldt Het Kontakt. De partij wil weten wat de gezondheidsrisico’s zijn en welke mogelijkheden er zijn om ertegen op te treden.

De gemeente Molenlanden laat in een reactie weten niet van plan te zijn te gaan optreden tegen binnenvaartschepen op de Lek die varend ontgassen. De gemeente is niet bevoegd om dit te doen en verwijst daarom naar de milieudiensten, de provincie en Rijkswaterstaat.

Langs de Lek staan 9 e-noses (elektronische neuzen) als onderdeel van het E-nose systeem Zuid-Holland Zuid. De door OZHZ gemeten benzeenconcentraties langs de Lek liggen gemiddeld op een laag niveau. Er zijn wel pieken waargenomen maar ook die liggen op een laag niveau en zijn ook nog kortdurend.

Foto’s: Jose Brandt en Glenn Nannings.