ALBLASSERDAM – Op Koningsdag 2020 werd in Alblasserdam, voor het eerst in de geschiedenis, ‘Vlaggen voor de Koning en voor elkaar’ gehouden. Het werd een groot succes. Vele honderden Alblasserdammers stonden tijdens zonsondergang in hun straat klaar om met de vlag te zwaaien. Sommige Damdorpers hadden, speciaal voor de opnames vanuit de lucht, grote stoepkrijttekeningen gemaakt. Inmiddels zijn alle ingezonden en zelfgemaakte videobeelden samengevoegd tot één video. Deze video is zojuist online gegaan.

Burgemeester Jaap Paans en voorzitter van het Oranjecomité Wiebe van Bockel kijken met trots terug op een kleurrijke Koningsdag met veel Rood-Wit-Blauw en Oranje.

Het comité en de burgemeester laten weten: “De actie ‘Vlaggen voor de Koning en voor elkaar’ was een enorm succes. Niet alleen wapperde vanaf veel meer huizen de Nederlandse vlag met wimpel, velen gaven gevolg aan de oproep vanaf 20.30 uur voor de deur te vlaggen. Het resultaat is samengebracht in een Moodfilm van 10 minuten, samengesteld door Cees van der Wal en Peter Stam. Een prachtige sfeerbeeld van een unieke Koningsdag 2020. Na dit succes zullen we er volgend jaar op Koningsdag zeker een verder vervolg aan geven.”

1,5 meter taart
Om verzekerd te zijn van voldoende beeldmateriaal heeft het Oranjecomité een wedstrijd verbonden aan de actie. Met de slogan ‘Win een taart voor je straat’ werden deelnemers op Koningsdag zelf gevraagd hun straat aan te melden via Alblasserdamsnieuws of het Oranjecomité. Vanuit veel straten kwamen aanmeldingen binnen. Deze straten dingen mee om de hoofdprijs: één 1,5 meter taart per wijk – verwijzend naar de afstandsregel – voor de straat die het best aan de criteria voldoet.

De criteria die hebben geleid naar de hoofdprijswinnaars:

  1. Aanmelding van de straat met naam van de melder vóór 27 april, 20.30 uur;
  2. Met zoveel mogelijk mensen in de straat Vlaggen voor de Koning en elkaar;
  3. Voor eigen voordeur, in eigen tuin, op balkon of galerij; afstand houden van de buren;
  4. Met in acht name van de afstandsregels, geen groepen, alleen gezinnen bij elkaar.

Het jurybesluit
Op basis van de bovenstaande criteria heeft de jury onder leiding van burgemeester Paans besloten alle vooraf aangemelde straten op Bevrijdingsdag, 5 mei 2020 een slagroomtaart te laten bezorgen bij de contactpersonen. De hoofdprijswinnaars krijgen, via de contactpersonen, een taart van 1,5 meter. Deze taarten zullen worden aangeboden op 5 mei door de voorzitters van de jury en het Oranjecomité.

De winnaars zijn de deelnemers van de:

  • Fop Smitstraat
  • Touwbaan
  • Combinatie Noachstraat / Van Eesterensingel nrs 213-223

Aanmoedigingsprijs voor tien andere straten
Vanuit de tientallen andere inzendingen worden tien deelnemende straten uitgekozen. Voor deze straten is er een slagroomtaart als aanmoedigingsprijs.

Kleine teleurstelling
Ondanks het grote succes, was er in sommige straten ook een beetje teleurstelling. Er vloog op veel plekken, vanwege strenge regelgeving, geen drone over en er werden geen opnames gemaakt. Niet omdat hun straat niet leuk of goed genoeg was, maar omdat er zóveel mensen meededen, dat er willekeurige keuzes gemaakt moesten worden. Desondanks zijn er ook veel mensen die zelf beelden hebben ingezonden. Burgemeester Paans: “Alle deelnemende straten, bewoners en vlagzwaaiers worden bedankt voor hun enthousiaste deelname. Niet in de prijzen gevallen? Drone gemist? Niet in de film terug gezien? Bedenk je dat de lol van het moment en het doel van de actie centraal staat: Vlaggen voor de Koning en elkaar!”

Vragen naar aanleiding van dit bericht? Stuur dan een mail aan: info@oranjecomite-alblasserdam.nl