ALBLASSERDAM – Koningsdag 2020 is maandagochtend 27 april in Alblasserdam van start gegaan met het hijsen van de vlag door burgemeester Jaap Paans en voorzitter Oranjecomité Alblasserdam Wiebe van Bockel. Dit gebeurde rond 09.00 uur bij Landvast. Het hijsen van de vlag was via diverse online-kanalen live te volgen. Rond 10 uur klonken de kerkklokken en werd op diverse locaties het Wilhelmus gezongen. Vanwege de coronacrisis is er een aangepast koningsdagprogramma. Het is de bedoeling dat vanavond zoveel mogelijk mensen voor hun deur of vanaf hun balkon zwaaien met de Nederlandse vlag. Hiermee is een taart te winnen.

Burgemeester Jaap Paans en voorzitter van het Oranjecomité Wiebe van Bockel zien het helemaal voor zich: een kleurrijke Koningsdag met veel Rood-Wit-Blauw en Oranje.

Burgemeester Paans:

“Het is maandag 27 april 2020. Heel Nederland viert thuis Woningsdag. De online versie van Koningsdag. Buiten ruik je de geuren van Barbecues, gebraden vlees. Je hoort geroezemoes uit alle tuinen. Het is de warmste Koningsdag ooit. Klokslag 20.30 uur komt heel Alblasserdam in beweging. In iedere huishouden staat iemand op en loopt naar de plek waar de vlaggenstok in zijn houder zit. Rood-Wit-Blauw en Wimpel in top. Onze Koning is jarig en we zijn trots op elkaar! We vlaggen voor de Koning en we vlaggen voor ons zelf. Omdat we dit gaan volhouden. Samen staan we sterk tegen het Coronavirus. Samen steunen we de zorg, de hulpverleners, alle bedrijven en bedrijfjes, werknemers en ondernemers, iedereen die prestaties levert of volhoudt, het moeilijk heeft en op een houtje bijt. We vlaggen voor elkaar, op Koningsdag, van half negen tot negen uur. Zonsondergang. Hét moment om de vlag te strijken en op te ruimen tot 4 mei. Mooi moment dus om een kwartier tot half uur mee te doen met de Grote Alblasserdamse vlaggenactie”.

Voorzitter OCA, Wiebe van Bockel:

“Geef je nu op. Met je buren, met je straat of hele buurt of wijk. Zorg dat zoveel mogelijk mensen voor hun eigen voordeur vlaggen met de Nederlandse vlag aan de stok of in de hand. Ook de wimpels tellen mee. Geef je op, meld je aan. Per straat, buurt of wijk. Aanmelding mogen vanuit je eigen whatsapp, mail of buurt(preventie)app. Eenmalig maken we die uitzondering. Voor elkaar. Geef je op door een bericht te sturen aan Alblasserdamsnieuws van Peter Stam via 0640092253 of aan het Oranjecomité via info@oranjecomite-alblasserdam.nl of 06 51802275. Alle deelnemende straten, buurten en wijken dingen mee naar smakelijke prijzen.  Win een taart voor je straat!”

“Hebben jullie prachtig gevlagd en dat in bewegend beeld vastgelegd op video, vlog of Social media stuur je vastgelegde beelden dan direct na zonsondergang maar vóór 21.15 uur op naar 0640092253 of info@alblasserdamsnieuws.nl

Online vertoning & jurybesluit

Na samenvoeging en beoordeling van alle beelden wordt het resultaat getoond in het laatste uur van Koningsdag, van 23.00 uur via de YouTube en Facebook kanalen van het Oranjecomité, Alblasserdamsnieuws, thuis@Landvast en gemeente Alblasserdam. De jury bestaande uit Cees van der Wal, Peter Stam, Wiebe van Bockel en burgemeester Jaap Paans kiezen uit alle beelden de mooist vlaggende straten. Daarbij tellen mee: de hoeveelheid huishoudens en vlaggen die meedoen, de manier van vlaggen, het enthousiasme én de creativiteit voor EIGEN deur.

Let op: in straten waar groepsvorming is te zien, wordt niet meegedaan om de prijzen. Overal gelden de regels van de noodverordening: houd afstand: 1,5 meter en voorkom groepsvorming. “Samen vieren we een leuk slot van Koningsdag. Samen vlaggen we voor de Koning en elkaar.”