KINDERDIJK – In de rivier de Lek bij Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland is vrijdag 24 april 2020 een zwemmende zeehond gesignaleerd. Het dier werd eerder op de dag al gezien in de Lek bij Lopik. Via Streefkerk en Nieuw-Lekkerland zwom de zeehond naar Kinderdijk. Het dier werd aan het einde van de middag voor het laatst op de rivierenkruising bij Kinderdijk gezien. Of ‘ie daar vandaan richting Alblasserdam of richting Rotterdam is gezwommen, is nog niet bekend. De foto’s zijn gemaakt door vogelkenner en natuurliefhebber Arjan Boele.

Zes jaar geleden en negen jaar geleden werd er in de rivier van Alblasserdam ook een zeehond waargenomen. Arnoud Zeeuw, strandingscoördinator bij zeehondencrèche Pieterburen vertelde in 2014: “Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat zeehonden stroomopwaarts gaan. Dat heeft te maken met het feit dat er weer meer vis te vinden is in de rivieren, doordat de waterkwaliteit is verbeterd. Vis is goed voedsel voor de zeehonden. Waarschijnlijk gaat ook deze zeehond binnenkort vanzelf weer stroomafwaarts.”

Volgens Zeeuw is het belangrijk om de zeehond met rust te laten: “Hij redt zich, zolang er genoeg te eten is, prima. Zodra mensen zich er mee gaan bemoeien, gaat het mis.”