ALBLASSERDAM – Het lichaam dat zaterdagavond 18 april 2020 werd aangetroffen in de rivier de Noord bij Alblasserdam, is geïdentificeerd. Het gaat om Rian de Heus, een 53-jarige vrouw uit Nieuwendijk. De vijftiger werd sinds vorige week vermist. Haar auto werd eerder al aangetroffen nabij de Merwedebrug. In de afgelopen dagen werd er vergeefs met een helikopter, met drones en sonar naar de vrouw gezocht.

Schippers werden opgeroepen extra alert te zijn, omdat de vrouw mogelijk in het water was gesprongen. De oproep werd via diverse kanalen duizenden keren gedeeld. De betrokkenheid was groot en veel mensen leefden mee met familie en vrienden van de vrouw. Sommigen gingen zelf met een bootje op pad om de rivieren af te speuren.

Zaterdagavond zag een passant iets in de rivier drijven ter hoogte van de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam. Al snel bleek het te gaan om een lichaam. De politie, KNRM, Rijkswaterstaat en de recherche kwamen ter plaatse.

Rian de Heus kwam in de afgelopen jaren diverse malen in het nieuws, vanwege de publicatie van haar boek ‘Gevangen in verdriet na zelfdoding’ / ‘De sprong naar het licht’. Zij schreef dit boek naar aanleiding van de zelfdoding van haar 24-jarige dochter. In eerdere interviews vertelde de vrouw over de grote impact van deze gebeurtenis.  Rian deed diverse malen oproepen om vooral juist wel te blijven spreken over suïcidaliteit. Met name medewerkers in de zorg moesten leren hierover te spreken, bepleitte de vrouw.

De politie heeft het onderzoek naar de doodsoorzaak van Rian de Heus inmiddels afgesloten en gaat uit van zelfdoding.

Heb je hulp nodig? 0900 0113 Zelfmoordpreventie.