ALBLASSERDAM – Het gemeentehuis in Alblasserdam, dat momenteel wordt gerestaureerd, gaat De Rederij heten. Dat meldt de gemeente Alblasserdam woensdag 15 april 2020 in een persbericht. “De naam is een directe verwijzing naar de scheepsbouw, waarmee Alblasserdam al meer dan twee eeuwen onlosmakelijk verbonden is,” zo is in het bericht te lezen.

Volgens de gemeente past de naam goed bij het pand: “Met zijn robuuste bouwmassa herinnert het in de jaren zestig gebouwde pand aan de scheepshallen van weleer. De buitenlampen doen denken aan scheepslampen. En in het pand is de Alblasserdamse aanpakkersmentaliteit nog altijd voelbaar. Net als een echte rederij, waar schepen uitgerust en in de vaart gebracht worden, is De Rederij een dynamische plek. Een plek waar mensen en activiteiten samenkomen, om vervolgens uit te waaieren en hun eigen weg te gaan.”

Het vernieuwde gemeentehuis biedt straks ook ruimte aan een bibliotheek, een steunpunt voor de politie en een ‘werkcafé’ van een leerwerkbedrijf. De nieuwe naam kwam tot stand in samenspraak met deze partijen.

Ontmoetingsruimten
In ‘De Rederij’ worden ook flexibele overleg- en ontmoetingsruimten gemaakt, waar men welkom is om bijvoorbeeld te lezen, te studeren, inspiratie op te doen, te werken of te vergaderen. Maar ook om een kopje koffie te drinken of een praatje te maken.

9 miljoen en 2 miljoen
Het gemeentehuis wordt voor zo’n 9.000.000 euro gerestaureerd. Binnenkort worden ook het Raadhuisplein en de Havenstraat gerenoveerd. Daar is circa twee miljoen euro voor beschikbaar gesteld.

Raadhuisplein
“Het huiskamergevoel van De Rederij zet zich voort op het aangrenzende Raadhuisplein, dat een knusse sfeer krijgt met veel groen, leuke zitjes en sfeervolle verlichting,” aldus de gemeente in het persbericht.

De oplevering van De Rederij vindt naar verwachting medio 2020 plaats.