ALBLASSERDAM – Rond en tussen de eigen graven op de begraafplaats Oude Torenhof in Alblasserdam worden vanaf dinsdag 14 april 2020 gewassen waddenschelpen uitgestrooid. “Met hun blauwgrijze kleur vormen de schelpen een mooie achtergrond voor de grafmonumenten. De grond rond de graven is nu onbedekt waardoor onkruid makkelijk de kop opsteekt. Op de schelpen zit een kleine hoeveelheid zout die de groei van onkruid remt,” zo laat de gemeente in Alblasserdam in een persbericht weten.

De afdeling Buitendienst van de gemeente Alblasserdam verzorgt en onderhoudt de begraafplaats. De werkzaamheden lopen uiteen van het snoeien van hagen en onkruidvrij houden van plantvakken tot het delven van graven en het maaien van gazons. ,,Voor het onderhoud van de begraafplaats streven we naar A-kwaliteit, dus we stellen hoge eisen”, legt wethouder Peter Verheij uit. ,,We willen een respectvolle inrichting voor een plaats waar velen hun dierbaren moesten begraven en gedenken. Daar hoort een passende, rustige uitstraling bij. Deze maatregel draagt daaraan bij.”

Karakter behouden
Om het karakter van de begraafplaats zoveel mogelijk te behouden, denkt de Historische Vereniging mee over het onderhoud. ,,Wij hebben met de gemeente afgestemd over het gebruik van de materialen, rekening houdend met de terugkerende onderhoudskosten. Daar zijn we goed uitgekomen”, zegt Bert de Haan, voorzitter van de werkgroep Dorpsbehoud van de Historische Vereniging. ,,Wij hebben een voorkeur voor natuurlijke materialen zoals gras, grind en de waddenschelpen die nu gaan komen.”

Richtlijnen
Om de begraafplaats netjes en verzorgd te houden zijn er richtlijnen voor het plaatsen van een gedenkteken, beplanting of andere voorwerpen. Deze richtlijnen staan op www.alblasserdam.nl onder ‘begraven en cremeren’. Voorwerpen, bijvoorbeeld een windlicht of een beeldje, mogen niet buiten het grafoppervlak worden neergezet. Vanaf 1 juni gaat de beheerder voorwerpen die naast het grafoppervlak staan, weghalen.

Groen karakter
Met zijn rijke begroeiing is de begraafplaats belangrijk voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Om het groene karakter te versterken is op de nieuwe uitbreiding afgelopen najaar een bij-vriendelijk bloembollenmengsel gepoot. De bloemen staan inmiddels te bloeien. Grafvakken die niet in gebruik zijn, worden tijdelijk ingezaaid met zaad van wilde bloemen. Bovendien wordt binnenkort het insectenhotel geplaatst dat door Stichting De Groene Long speciaal voor de begraafplaats is gemaakt.