ALBLASSERDAM / KINDERDIJK – Rondom het molengebied van Kinderdijk zijn donderdag 9 april 2020 borden geplaatst, waarmee het gebied afgezet kàn gaan worden. Of het zover komt, is nog niet bekend, maar er wordt wel rekening mee gehouden. Met het Paasweekend in het vooruitzicht, kan het gebeuren dat het in het gebied te druk wordt. Als dat zo is, kan Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en burgemeester van Dordrecht besluiten om het gebied via een noodbevel te laten sluiten.

Eerder deze week was er al een tekstkar langs de dijk te zien met daarop de boodschap dat het molengebied al was afgesloten. Dat bleek onjuist te zijn. Bedoeld werd dat het toeristische deel van Kinderdijk is afgesloten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de museummolen, het gemaal en de rondvaartboot. De voetpaden en fietspaden zijn vooralsnog wel gewoon te gebruiken. De tekst op de tekstkar is inmiddels aangepast.

In een persbericht van de Veiligheidsregio ZHZ is te lezen dat men het liefst geen gebieden afsluit tijdens het paasweekend. “Dit omdat we erop vertrouwen dat mensen de maatregelen ook het komende weekend goed zullen opvolgen. We roepen daarom iedereen op om thuis te blijven en zoveel mogelijk níet op pad te gaan. Afgelopen weekend hebben we wel de weg naar de Biesbosch moeten afsluiten, omdat het daar echt te druk werd. Het is dan niet meer mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden,” zo is te lezen in het persbericht.

“Een frisse neus halen in de eigen buurt moet kunnen, maar blijf je gezonde verstand gebruiken en houd je aan de maatregelen”, zegt voorzitter VRZHZ Wouter Kolff.

Verder meldt de Veiligheidsregio: “Op vele plekken wordt door handhavers en politie gecontroleerd. Dat gebeurt het hele weekend. Daarnaast gaan we drones inzetten en een politiehelikopter zodat we ook vanuit de lucht de drukte kunnen bekijken. Bovendien komt er extra toezicht op het water. Uiteraard zullen we gebieden afsluiten op het moment dat het echt te druk wordt.”

Tot slot doet de Veiligheidsregio een oproep aan iedereen om zich aan de coronamaatregelen te blijven houden. “We moeten dit nog een tijdje volhouden. We begrijpen dat je juist nu graag naar de camping wil, er met de boot op uit wilt gaan, wilt fietsen of graag even de motor pakt. Maar al heel snel wordt het te druk. We hebben al moeten constateren dat er op vele boten meer dan alleen gezinnen aanwezig zijn. Dat is echt niet de bedoeling. Alleen samen krijgen we het coronavirus in Nederland onder controle.We blijven ons voorbereiden op alle scenario’s, we zijn er nog niet. De komende weken blijven spannend. Blijf elkaar daarom helpen en steunen waar het kan.”