ALBLASSERDAM – Donderdag 9 april 2020 is bekend gemaakt dat opnieuw iemand uit Alblasserdam positief is getest op corona. Het is de zeventiende keer dat een Alblasserdammer positief wordt getest op corona. Van hen zijn zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen (geweest) en is er één overleden. Na een oproep op deze website, hebben diverse Alblasserdammers die besmet zijn of waren met het coronavirus zich gemeld om te vertellen hoe het intussen met hen is.

Bijna alle Damdorpers die het virus hebben (gehad) hechten aan hun privacy, omdat zij bang zijn voor nadelige gevolgen in hun omgeving of op hun werk. Zij of hun familieleden vertellen anoniem hoe het gaat en hoe het ging.

Genezen
Eén van de eerste coronapatiënten in Alblasserdam raakte begin maart besmet tijdens een vakantie in Oostenrijk. De vrouw van ergens in de dertig jaar oud kreeg na haar vakantie milde klachten zoals last van de keel en een ‘klein kuchje’. Omdat de vrouw met kwetsbare mensen werkt, is er toch een test afgenomen. Al snel bleek de dertiger corona te hebben. Inmiddels is zij volledig klachtenvrij. “Ik ben er goed vanaf gekomen. Ik heb geen koorts gehad. Eén dag ben ik wat vermoeid geweest en heb ik spierpijn in mijn rug gehad. Op die ene dag na heb ik me verder gewoon goed gevoeld,” aldus de vrouw.

Meer zieken, maar niet getest
Alle personen die ook met de vrouw op vakantie waren geweest, zijn ook ziek geworden. Sommigen hadden er wel koorts bij. Geen van die mensen is echter getest, omdat zij daar niet ziek genoeg voor waren. Allen zijn inmiddels genezen.

Aan de beterende hand..
Een andere Alblasserdammer, een man van midden vijftig, raakte enkele weken geleden ziek. Hij werd zo ziek dat hij drie dagen in het ziekenhuis door heeft gebracht. Daar werd vastgesteld dat de man besmet was geraakt met het coronavirus. “Gelukkig gaat het inmiddels weer wat beter. Alleen hoest ik nog wel veel. Het zuurstofgehalte en de bloeddruk zijn perfect. Ik heb ook geen verhoging of koorts meer,” zo laat meneer weten. Hoe hij het virus opliep, is niet met zekerheid vast te stellen. Het vermoeden is dat de besmetting heeft plaatsgevonden op zijn werk in Brabant.

IC
Verder is er een Alblasserdams gezin dat halverwege de maand maart ziek werd. De 55-jarige man en vader liep waarschijnlijk aan het begin van de maand corona op na een ontmoeting met mensen uit Noord Italië. De man werd ziek en ook de vrouw en de kinderen van de vijftiger kregen dezelfde verschijnselen. De vrouw en de kinderen zijn inmiddels opgeknapt, maar de 55-jarige man ligt nu voor de derde week op de intensive care van het ziekenhuis in Dordrecht.

Een pieterpeuterig stapje
De laatste update die de familie afgelopen nacht heeft doorgekregen, is dat de man nog steeds ernstig ziek is en hoge koorts heeft. Verder leek het erop dat de man tijdens de dagelijkse verzorging enigszins bij bewustzijn was, omdat hij met zijn ogen knipperde toen daarom werd gevraagd. Het knijpen in een hand lukte nog niet. De man wordt nog steeds zoveel mogelijk in slaap gehouden. Het knipperen met de ogen is voor de familie een klein beetje hoop. “Dit is weer een heel klein pieterpeuterig stapje waar ik een beetje blij van word,” vertelt de vrouw van de zieke man.

Tweede Alblasserdammer op IC
Op dezelfde intensive care ligt ook een andere man uit Alblasserdam van 53 jaar. Hij werd ziek na een vakantie in Oostenrijk en ligt ongeveer twee weken op de IC. Hoewel hij nog steeds koorts heeft, lijkt er sinds donderdag 9 april vooruitgang te zijn. De man is van de beademing af en heeft even kunnen praten. Hoewel het nog steeds spannend is, is er hoop dat het vanaf nu de goede kant op gaat. De rest van het gezin van de man is overigens niet ziek geworden.

1 man overleden
Afgelopen week werd bekend gemaakt dat maandag 6 april een Alblasserdammer van ‘ergens in de zestig jaar’ is overleden aan het coronavirus. De burgemeester heeft namens de gemeente en de gemeenschap zijn medeleven betoond aan de naaste familie.

Antistoffentest
Tot slot heeft zich een vrouw van rond de veertig jaar gemeld. Zij is in maart ongeveer anderhalve week ziek geweest en had last van hoesten en soms een lichte verhoging. Omdat zij niet in een risicogroep viel en niet ernstig ziek was, is zij tijdens het ziek zijn niet getest op corona. Via een collega kon zij zich laten testen op aangemaakte antistoffen. Hoewel deze vorm van testen nog geen honderd procent zekerheid biedt, was de uitslag positief en lijkt het erop dat ook zij inderdaad corona heeft gehad. In haar omgeving zijn geen andere personen besmet geweest. De vrouw is inmiddels klachtenvrij en aan het werk.

Contact
Woont u in Alblasserdam en bent u één van zeventien mensen die ook corona heeft (gehad) en wilt u uw informatie (anoniem) delen met de redactie van Alblasserdamsnieuws.nl? Stuur dan een mail naar [email protected] of bel / app naar 0640092253.