ALBLASSERDAM – De GGD van Zuid-Holland Zuid heeft zaterdag 4 april 2020 bekend gemaakt dat er een twaalfde Alblasserdammer positief is getest op corona. Vijf van de twaalf besmette Damdorpers zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. In Zuid-Holland Zuid zijn tot nu toe 351 mensen positief getest op corona. 134 daarvan zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest). 22 mensen zijn aan de ziekte overleden. De meeste besmetting in deze regio zijn momenteel in de Hoeksche Waard. Daar zijn 89 mensen positief getest. In Dordrecht zijn 83 mensen positief getest op corona, in Gorinchem 52, in Molenlanden 41, in Zwijndrecht 23, in Papendrecht 15, in Alblasserdam 12, in Sliedrecht 11 en Hendrik-Ido-Ambacht 10.

Regelmatig wordt gevraagd in welke kernen in Molenlanden mensen besmet zijn. De gemeente is namelijk 192 vierkante kilometer groot. Tot nog toe worden de gespecificeerde aantallen echter niet gedeeld.

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht stelt via Twitter dat dit te maken zou hebben met privacy. “Zowel de communicatie als de afspraken zijn glashelder. Er wordt op gemeenteniveau gecommuniceerd om de traceerbaarheid juist niet te groot te maken in verband met privacy. De communicatie is prima bruikbaar voor media,” vindt Kolff.

Op de vraag waarom bijvoorbeeld de gegevens van de gemeente Rozendaal, de kleinste zelfstandige gemeente van Nederland, met 1.654 inwoners, wel worden genoemd in de statistieken, zonder dat daar problemen zijn met privacy, antwoordt Kolff: “Amsterdam is bijna 550 keer groter dan Rozendaal. We hebben nu eenmaal verschillende gemeenten in dit land.”