ALBLASSERDAM – In een woning aan de Oost-Kinderdijk in Alblasserdam is donderdagavond 2 april 2020 brand ontstaan. De bewoners wisten zich op tijd in veiligheid te brengen. Rond 21.30 uur ging het mis. De bewoner vermoedt dat er één of meerdere vogelnestjes in de schoorsteen van de woning hebben gezeten, waardoor er brand is ontstaan. Vanaf de buitenkant kwamen er vonken uit de schoorsteen, maar ook op de eerste verdieping en de zolder ging het smeulen en branden.

De brandweer schaalde op naar ‘middelbrand’. Twee tankautospuiten, een hoogwerker en een officier van dienst kwamen met spoed ter plaatse.

Binnen werd het vuur geblust en met behulp van de hoogwerker kon de schoorsteen geramoneurd worden. Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust.

De brandweer heeft op de eerste verdieping en op de zolder delen rondom de schoorsteenpijp weg moeten breken om de brand goed te kunnen bestrijden.

Na ruim twee uur was de klus geklaard en konden de brandweerlieden terug naar de kazerne. Aan de woning is schade ontstaan. De verzekeraar gaat dit verder afhandelen. Zoals het er nu naar uitziet, slapen de bewoners vannacht wel thuis.

Ook bij dit incident klonk kritiek op het feit dat diverse mensen geen 1,5 meter afstand tot elkaar hielden in verband met de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Diezelfde kritiek klonk eerder op de dag ook al bij de brand bij Nedstaal en de inzet van de traumahelikopter bij de Randweg.