ALBLASSERDAM – Wethouder Arjan Kraijo meldt zondag 29 maart 2020 dat in Alblasserdam een zevende inwoner positief is getest op het coronavirus. Hij doet dit op basis van een update van de GGD in Zuid-Holland Zuid. Verder schrijft Kraijo dat niet is uitgesloten dat er meer besmettingen zijn. De wethouder benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de landelijke regels blijft houden zoals thuisblijven en anderhalve meter afstand houden van elkaar.

In Zuid-Holland Zuid zijn inmiddels 186 personen positief getest op corona. Acht mensen zijn aan het virus overleden.

In de onderstaande tabel staan het aantal positief geteste personen per gemeente.

Alblasserdam 7
Dordrecht 41
Gorinchem 17
Hardinxveld-Giessendam 9
Hendrik-Ido-Ambacht 6
Hoeksche Waard 62
Molenlanden 18
Papendrecht 7
Sliedrecht 4
Zwijndrecht 15
Totaal 186
De overheid heeft extra maatregelen genomen om brede verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Iedereen in Nederland is gevraagd om thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Verder is landelijk bepaald dat minder mensen op coronavirus worden getest. De GGD prioriteert de kwetsbare doelgroepen:

  • Ouderen (mensen van 70 jaar en ouder)
  • Mensen met een zwakke gezondheid (bijvoorbeeld vanwege hart- en longaandoeningen)

Het nieuwe testbeleid betekent dat er mensen zijn die mogelijk het coronavirus hebben, zonder dat dat bevestigd is met een laboratoriumtest.

“Omdat het aantal meldingen alleen gaat over het aantal positieve testen en niet iedereen getest wordt, geeft dit geen goed beeld van het verloop van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarom brengt GGD Zuid-Holland Zuid deze informatie niet meer naar buiten via social media. Wel blijven we het aantal positieve testen in de regio voorlopig melden op onze website,” aldus de GGD in ZHZ.

Afbeelden: via RIVM.