ALBLASSERDAM – Met 100 nestkasten voor zangvogels, 100 kasten voor vleermuizen en 100 insectenhotels bindt de gemeente Alblasserdam de strijd aan met de eikenprocessierups in het dorp. Zangvogels (onder meer koolmezen), vleermuizen maar ook insecten zoals sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De (nest) kastjes en insectenhotels worden donderdag 2 april geplaatst en opgehangen.

Aanpassen maaibeleid
Om voor de dieren een goed leefklimaat te scheppen gaat de gemeente zorgen voor meer bloeiende bloemen en meer soorten struiken en bomen in het dorp. Hierbij speelt het maaibeleid een rol. De gemeente meldt: “We zijn aan het experimenteren met een vorm van beheer waarbij steeds andere delen van de berm jaar over blijven staan om daarmee soorten te ontzien. Hetzelfde geldt voor veel watergangen waar we steeds meer overgaan tot natuurvriendelijke oevers. Delen van de waterplanten blijven staan en bieden bescherming aan insecten, vogels en zoogdieren. Op de begraafplaats gaan we een bloemenmengsel zaaien op grafvelden die nog niet in gebruik zijn.”

Meer soorten bomen
Veel boomsoorten zijn de afgelopen decennia gevoelig gebleken voor ziektes en plagen. Niet alleen eiken, maar ook platanen, iepen, wilgen en essen. Om minder kwetsbaar te zijn en te voorkomen dat hele lanen in één keer uitvallen door een ziekte of plaag werkt de gemeente ook aan het vergroten van de diversiteit van het bomenbestand. “Lanen met één boomsoort vormen we van lieverlee om naar groepsgewijze aanplant van verschillende soorten,” aldus de gemeente.

Duurzaam beheer
,,We vinden het belangrijk onze buitenruimte zo duurzaam mogelijk te beheren”, zegt wethouder Peter Verheij. ,,Daar hoort bij dat we de natuur helpen om zelf ziektes en plagen, zoals de eikenprocessierups, te bestrijden. Ook gezien de klimaatverandering is onze groene omgeving onmisbaar. Groen absorbeert water, tempert extreme hitte in de zomer en helpt bij het in stand houden van belangrijke diersoorten zoals bijen en andere insecten.”

Wiki

De eikenprocessierups is een vlinder uit de familie tandvlinders en de onderfamilie processievlinders. De eikenprocessierups komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien. De volwassen vlinder is vrij onopvallend, hij heeft bruine voorvleugels en lichtere achtervleugels. De lichaamslengte is ongeveer veertien tot zeventien millimeter, vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes. De vlinder is voornamelijk bekend door de rups, die net zoals de volwassen vlinder eikenprocessierups wordt genoemd. Het dier overwintert in het ei-stadium en wordt in het voorjaar actief.

De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin ze zich bevinden of bevonden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht. Deze kunnen hevig irriterende ontstekingsreacties aan huid en slijmvliezen veroorzaken. Als de haren worden ingeademd kan dit in extreme gevallen levensbedreigend zijn. Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De eikenprocessierups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd. De overlast die de brandharen van de rups kunnen veroorzaken was reeds bij de Romeinen bekend.

Deel dit bericht via...