ALBLASSERDAM – De GGD heeft vrijdag 20 maart 2020 bekend gemaakt dat een derde persoon in Alblasserdam positief is getest op corona. De man is ernstig ziek en ligt op de intensive care in het ziekenhuis. Ook de vrouw en dochter van de man zijn ziek en zijn vermoedelijk besmet met corona. Zij zijn echter nog niet officieel getest op het virus. Burgemeester Jaap Paans heeft de familie vandaag sterkte en beterschap gewenst. Daarnaast doet de burgemeester via Alblasserdamsnieuws.nl een dringende oproep.

Dringende oproep
“Ik doe een dringende oproep aan alle ouders en kinderen om de afstand van 1,5 meter, het beperken van het aantal sociale contacten én het verblijven met elkaar in groepsverband ECHT serieuzer te nemen dan nu gebeurt.”

Houd afstand!
Paans vervolgt: “We zien op teveel plekken veel kinderen buiten bij elkaar. Op deze wijze dammen we de besmettingen niet in. We moeten met elkaar voorkomen dat door ons onaangepast gedrag zwaardere maatregelen moeten worden genomen. Mijn oproep aan alle kinderen: Houd afstand! Speel in kleine groepjes van 2 à 3 kinderen en houd 1,5 meter afstand van elkaar. Was je handen regelmatig, nies of hoest in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en vermijd groepen.”

Besmettingen
In het totaal zijn er vandaag, vrijdag 20 maart 2020, 52 mensen positief getest op corona in Zuid-Holland Zuid. 3 in Alblasserdam, 9 in Dordrecht, 6 in Hardinxveld-Giessendam, 16 in de Hoeksche Waard, 9 in Molenlanden, 2 in Papendrecht, 6 in Zwijndrecht en bij 1 persoon is de woonplaats nog onduidelijk.

Testen
Het is goed mogelijk dat er inmiddels een stuk meer mensen besmet zijn met corona. Zij zijn echter niet officieel getest. Sinds enkele dagen worden alleen nog mensen getest die 70 jaar of ouder zijn en mensen met een zwakke gezondheid. Ook mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden getest. Het nieuwe testbeleid betekent dus dat er mensen zijn die mogelijk het coronavirus hebben, zonder dat dat bevestigd is met een laboratoriumtest.

Meer informatie
Mensen die vragen hebben over corona, kunnen hiervoor het landelijke publieksinformatienummer bellen: 0800 – 1351. Vragen over uw eigen gezondheid: bel met uw huisarts of met de GGD 078 770 8580 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur). Ook op de website van het RIVM is veel informatie over COVID-19 / corona te vinden https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

Een derde Alblasserdammers is positief getest op corona. De man is met een ambulance opgehaald en ligt op de intensive care in het ziekenhuis. Zijn familie laat weten dat hij er zeer slecht aan toe is. De foto is gemaakt door familie van de man en met toestemming van de familie geplaatst.