ALBLASSERDAM – Vanwege de uitbraak van het coronavirus in Nederland, worden diverse activiteiten in Alblasserdam afgelast. Woord en Daad laat weten dat de zangavond van 14 maart 2020 in de Grote Kerk van Alblasserdam niet doorgaat. Muziekvereniging Soli Deo Gloria meldt dat de repetities tot en met 31 maart gestaakt worden. Ook de geplande concerten gaan niet door.

ReumaNederland heeft besloten om volgende week de collecteweek vanwege de opmars van het coronavirus niet door te laten gaan. Jan-Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland: “Op basis van de recente maatregelen van het kabinet kunnen we niet anders dan besluiten om de collecte volgende week niet te lopen. We zien het als onze verantwoordelijkheid naar onze collectanten en naar de mensen bij wie we aan de deur komen om er alles aan te doen om de mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen. De jaarlijkse collecteweek is belangrijk voor ReumaNederland, maar het welzijn van alle mensen in Nederland staat natuurlijk voorop.” Er wordt gekeken of de landelijke collecteweek van ReumaNederland op een later moment kan worden ingehaald.

De stichting Adullam, met onder meer vestigingen in Alblasserdam, annuleert de jaarlijkse DOEN voor Adullam! dagen. Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus vindt Adullam het niet verantwoord om de activiteiten door te laten gaan. “Er zijn binnen Adullam groepen met extra kwetsbare mensen, denk aan ouderen en andere cliënten die extra zorg behoeven. Met name voor hen willen wij terughoudend zijn in de contacten” aldus Bram Prins, bestuurder van Adullam. Er waren vele activiteiten gepland, zowel met de cliënten als voor de cliënten. In een later stadium zal blijken of we alsnog nieuwe DOEN voor Adullam! dagen kunnen plannen.

Maatregelen
Sinds 12 maart en in ieder geval tot 31 maart geldt er een aantal maatregelen die een flinke effect hebben op het leven in Nederland:

  • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
  • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
  • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

“Kinderen en jongeren vormen niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven,” aldus de gemeente Alblasserdam op haar website.

Situatie in Zuid-Holland Zuid
In onze regio zijn 10 inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is op 6 maart overleden na besmetting met het coronavirus. Eén van de besmette personen ligt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Vrijdag 13 maart werd bekend dat een echtpaar uit Zwijndrecht ook besmet is geraakt met het coronavirus.

Situatie in Nederland
In Nederland zijn inmiddels honderden besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.