ALBLASSERDAM – De bouw van woningen op het terrein van Mercon Kloos aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam loopt minstens zeven tot acht maanden vertraging op. Eén van de redenen is dat ontwikkelaar Whoonapart met een liquiditeitsprobleem zit. Het bedrijf heeft noodgedwongen het Merconterrein verkocht. Whoonapart wil het terrein op korte termijn weer terugkopen van de nieuwe eigenaar. Het kloosterrein, aan de linkerkant, is nog wel in het bezit van de ontwikkelaar. “Ik sta hier met een klein beetje schaamte. Ik ben en was gewend om redelijk snel te werken en voortgang te maken met ontwikkeling en dergelijke. Maar nu moet ik gaan zeggen dat er in de afgelopen periode veel minder voortgang is geweest,” vertelt Jaco Poldervaart, eigenaar van Whoonapart.

Andere eigenaar
Tijdens een informatieavond voor omwonenden vertelde Poldervaart dat een deel van het gebied een andere eigenaar heeft gekregen. Het Kloosterrein aan de linkerkant is nog wel van Whoonapart. Het Merconterrein aan de rechterkant is van eigenaar gewisseld. “Dat heeft u niet gehoord of gelezen, maar dat vertel ik u nu. Dat betekent dat wij op dit moment geen eigenaar meer zijn van het Merconterrein. Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt met de nieuwe eigenaar, die de grond gekocht heeft en die afspraak was dat wij nog steeds zouden ontwikkelen. Wij blijven ontwikkelaar, maar je merkt wel dat de situatie anders is. En dan met name op de regie. Als iets van jou is, is het makkelijker om te realiseren, dan dat het van een ander is. Op dit moment zijn we in overleg om het terrein weer in eigendom te krijgen.”

Liquiditeit
Buurtbewoners vroegen Poldervaart om nadere toelichting en wilden ook graag weten wie de nieuwe eigenaar is. De ontwikkelaar vertelde zich daar niet toe geroepen te voelen. Hij zei: “Dan moet ik alles uitleggen en verdedigen en dat gaat te ver. Wel kan ik melden dat de verkoop van het terrein te maken heeft met de liquiditeit van Whoonapart. We zijn de afgelopen jaren redelijk succesvol geweest met een aantal grote projecten en dat is uiteindelijk ook mijn zwaard geworden. We hebben Schiedam verworven, Krimpen aan de Lek… We hebben een x-aantal projecten binnen mogen halen, maar uiteindelijk is dat ook een probleempje voor me geworden. Dit geeft een enorme druk op de liquiditeit. Nu komen we daar weer uit en vandaar dat we nu weer kunnen praten over het eigendom van het terrein.”

Mogelijk andere aandeelhouder
Verder meldde Poldervaart dat er diverse partijen interesse hebben in zijn bedrijf. Poldervaart: “We zijn een redelijk kleine partij als ontwikkelaar, maar met een grote portefeuille. Dat valt schijnbaar op bij partijen in de markt en die kloppen nu bij ons aan de deur. Er zijn partijen die geïnteresseerd zijn in het bedrijf Whoonapart. Dat zou kunnen leiden tot een andere aandeelhouder van Whoonapart.”

Investeerder hotel trekt zich terug
Aanvankelijk was het de bedoeling dat er ook een hotel en een museum op het braakliggende terrein gebouwd zouden worden. De investeerder die geïnteresseerd was in het hotel, heeft zich echter teruggetrokken. “We denken nu met de gemeente en dergelijke na hoe we dit nu in willen vullen. We hebben nog wel even tijd om daar een goede invulling aan te geven.”

Dijkversterking
Een ander punt waar nog aan gewerkt wordt, is het idee om met de woningbouw, tegelijk de dijk op dat deel te versterken. Poldervaart: “Op 7 maart 2019 hebben we voor de integrale dijkversterking een intentieovereenkomst getekend, samen met de gemeente, de provincie en het waterschap. Van daaruit zijn we met een onderzoek gestart om het plan verder uit te werken. Ook dat is vertraagd en moet opnieuw worden opgepakt. Een besluit hierover zal waarschijnlijk in week 24 genomen gaan worden.”

Andere combinaties mogelijk
Eén van de buurtbewoonsters wilde graag weten hoe groot de kans is dat Whoonapart het hele project gaat ontwikkelen. Poldervaart antwoordde: “Wij zijn de ontwikkelaar van een gebied met een andere eigenaar. Als je tot op detail gaat beschouwen, zijn er andere combinaties mogelijk, maar daar kan ik niet over praten.”

Veel energie, geld en overleg
Een andere buurtbewoner haakte hier op in en vroeg: “Maar het kan dus ook zijn dat alles weer opnieuw begint?” Poldervaart: “Dat is niet onze intentie. Er zit namelijk heel veel energie, geld en overleg in het project. Maar ja, als ik heel eerlijk ben en ik ga erboven staan… Ik ben ontwikkelaar nummertje drie voor dit gebied. Soms zak je door het ijs en heb je niets meer en moet je opnieuw beginnen. Dat gebeurt gewoon. Voor ons is het het beste als we het terrein terugkrijgen. Maar goed, iedereen heeft wel eens een wens, maar dat wil niet zeggen dat ‘ie vervuld wordt.”

De ontwikkelaar beloofde bij nieuwe ontwikkelingen de bewoners te zullen inlichten.

Nieuwe eigenaar
Uit de kadastergegevens blijkt dat het Merconterrein (het rechterdeel van het gebied) afgelopen jaar is opgekocht door Van Ettekoven Holding van de SVE Group. Deze SVE Group is ook eigenaar van het Nedstaalterrein in Alblasserdam. Dirk Simons, directeur ontwikkeling en realisatie bij de SVE Group, wil nog niet te veel op de zaak ingaan, omdat er onderling nog gesprekken worden gevoerd. Wel stelt Simons dat het ook van de SVE Group de intentie is om woningbouw op de locatie te realiseren. “Ook onze ambitie is om het stedenbouwkundig plan voortgang te laten krijgen. Òf Whoonapart pakt het weer op òf wij pakken het zelf op. We zien graag een mooie herontwikkeling van het gebied.”

Het is uiteindelijk de bedoeling dat op het terrein zo’n 260 woningen gebouwd gaan worden.

Planning
“Door deze vertraging is ook de verkoopplanning van de diverse woningen en appartementen in tijd doorgeschoven. Als nu de activiteiten van het proces weer volop zijn opgepakt verwachten wij einde 4de kwartaal 2020 een vaststelling bestemmingsplan,” besluit ontwikkelaar Poldervaart.