ALBLASSERDAM – Een 32-jarige man uit Alblasserdam is door de meervoudige kamer van de rechtbank van Dordrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 108 dagen, waarvan zestig dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de dertiger een taakstaf van zestig uur uitvoeren. De man, die als Syrische vluchteling een verblijfsstatus tot aan het einde van dit jaar heeft in Nederland, heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. De man stak op 2 mei 2018 in Bleskensgraaf, tijdens een potje voetbal, iemand in de rug met een mes. Wat de veroordeling voor invloed heeft op de verblijfsstatus van de man, is nog niet duidelijk. Omdat de man 48 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet opnieuw naar de gevangenis.

Tijdens een vriendschappelijk potje voetbal, kwam de verdachte het slachtoffer tegen. De man maakte ruzie met het slachtoffer en gaf het slachtoffer een klap op zijn rug, terwijl hij in zijn hand een stanleymesje had. Het slachtoffer liep hierdoor een behoorlijke wond op zijn schouderblad op. “Door zijn gedrag heeft hij blijk gegeven geen respect te hebben voor de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer. Het slachtoffer heeft hiervan negatieve gevolgen van ondervonden, zowel fysiek als mentaal,” zo stelt de rechtbank.

Slachtofferverklaring
Tijdens de rechtszitting werd namens het slachtoffer een slachtofferverklaring voorgelezen. “Wat een leuke sportieve avond had moeten worden, is helaas anders uitgepakt. Ik zou gaan voetbalen met vrienden en kennissen. Al snel was er een vervelende sfeer. M. (de verdachte) gooide elke keer de bal weg. Volgens mij was dit expres om mij boos te maken. Hij maakte geluiden, alsof hij tegen een hond sprak. Ik snap niet waarom hij zo deed. Hij begon mij uit te schelden,” zo liet het slachtoffer weten.

Bloedde flink
Uiteindelijk werd het slachtoffer met een mesje in zijn rug gestoken. “Het bloedde flink. Ik had het zelf niet gelijk door, maar toen ik wegliep, voelde ik een stekende pijn in mijn rug. Ook voelde ik water over mijn rug stromen. Ik deed mijn jas uit en een vriend van me zag dat ik was gestoken,” zo was te lezen in de verklaring van het slachtoffer.

Wond nog steeds zichtbaar
De wond werd in het ziekenhuis gehecht. In de weken erna had het slachtoffer dagelijks last van het voorval. Hij kon zich slecht concentreren en alledaagse dingen gingen moeilijk. “Het ergste vind ik de wond. Die is nog steeds zichtbaar. Daarom draag ik altijd bedekkende kleding. Ik durf ook niet meer te zwemmen, omdat mensen anders de wond zien en misschien wel denken dat ik agressief ben. Ik vrees dat de wond voor de rest van mijn leven zichtbaar blijft als litteken. Ik hoopt dat hij gestraft wordt en hier niet mee wegkomt.” Het slachtoffer eiste als schadevergoeding ongeveer 875 euro.

Zal het niet meer doen
De verdachte vertelde in de rechtbank dat hij niet meer precies wist wat er die bewuste avond was voorgevallen. Hij kon zich nog wel herinneren dat hij geslagen had, maar niet of dit met het stanleymes in zijn hand was. “Ik geef toe dat het fout is geweest en zal het niet meer doen,” vertelde de man via zijn tolk tegen de rechters.

‘Ik ga je doodmaken’
Volgens het slachtoffer is het gedoe ontstaan, omdat hij een relatie had met de (ex) vriendin van de verdachte. “Hij zei dat hij speciaal voor mij was gekomen. Hij zei: “Als je een vent bent, blijf je hier wachten tot iedereen weg is en dan ga ik je doodmaken.” De Damdorper ontkende dit. “Ik kwam om te voetballen.”

Goed geïntegreerd
Aangekomen bij de persoonlijke omstandigheden, complimenteerde de rechtbank de Alblasserdammer voor zijn doorzettingsvermogen in de afgelopen jaren. De man vluchtte, samen met zijn vrouw en kind, in 2015 vanuit Syrië naar Nederland. “U bent inmiddels goed geïntegreerd en hebt een stabiel leven. U hebt diverse diploma’s gehaald en bent geslaagd voor de inburgeringscursus. U hebt hard gewerkt en bent in Nederland nog niet eerder veroordeeld. Heeft het nog consequenties voor uw verblijfsvergunning als u wordt veroordeeld?,” vroeg één van de rechters. De man antwoordde dat hij vermoedt dat dit invloed gaat hebben, maar dat hij dit niet zeker weet.

Strafeis
De officier van justitie hield de verdachte voor dat hij veel te ver was gegaan en daar straf voor verdient. “Tijdens een gezellig potje voetbal, gedraagt verdachte zich denigrerend en vervelend. Het komt tot een confrontatie en het slachtoffer wordt in zijn rug gestoken. We spreken hier over een poging tot zware mishandeling. Verdachte zegt dat juist hij werd aangevallen, maar dat blijkt nergens uit en is niet aannemelijk. Het slachtoffer is ernstig aangetast in zijn lichamelijke integriteit en is tot de dag van vandaag getekend. Ik hou met de strafeis wel rekening met de persoonlijke omstandigheden. Meneer heeft zijn leven op orde en woont intussen samen met de vrouw waar de ruzie om ontstond. Ik eis een gevangenisstraf van 108 dagen, waarvan zestig dagen voorwaardelijk en met aftrek van 48 dagen die meneer in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Dat houdt in dat meneer niet opnieuw naar de gevangenis hoeft. Daarnaast eis ik een werkstraf van negentig uur en een schadevergoeding zoals gevraagd door het slachtoffer.”

Zelden zó positief
De advocaat van de Syrische Damdorper vond dat er met het slaan met een mesje geen kans was op zwaar lichamelijk letsel en dat er daarom niet gesproken kan worden van een poging tot zware mishandeling. Verder voerde de raadsman aan dat het erg goed gaat met zijn cliënt. “Je ziet niet heel vaak een rapport dat zó positief is. Hij werkt hard, gaat twee dagen per week naar school en doet wat hij moet doen om te integreren. Ik denk dat uw rechtbank daar heel erg rekening mee moet houden.”

Geen plaats in Nederland
Tot slot pleitte de advocaat ervoor om geen gevangenisstraf op te leggen. “Ik ben geen vreemdelingenspecialist, maar een veroordeling zou van invloed kunnen zijn of mijn cliënt in Nederland mag blijven. Bij een gevangenisstraf zou het kunnen zijn dat men zegt: ‘er is geen plaats voor u in Nederland’.”

Spijt
Tijdens het laatste woord  betuigde de verdachte nogmaals spijt en vroeg hij om een kans om zijn leven verder op te bouwen.

Uitspraak
De rechtbank heeft inmiddels twee weken nagedacht over de zaak en uitspraak gedaan. “Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Bij de bepaling van de duur van de gevangenisstraf heeft de rechtbank acht geslagen op straffen die in soortgelijke zaken plegen te worden opgelegd. De rechtbank heeft daarnaast acht geslagen op het feit dat de verdachte niet eerder voor strafbare feiten is veroordeeld, ook na het onderhavige feit geen nieuwe feiten heeft gepleegd, zijn leven inmiddels heel goed op orde heeft en zeer gemotiveerd is voor verdere integratie in de Nederlandse samenleving. De rechtbank zal een deel van de voorgenomen straf voorwaardelijk opleggen, met de voorwaarde die hierna wordt genoemd. Dit voorwaardelijk strafdeel dient er tevens toe de verdachte ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen. De rechtbank zal daarnaast een taakstraf opleggen. Alles afwegend acht de rechtbank een gevangenisstraf van 108 dagen, waarvan 48 dagen voorwaardelijk en een werkstraf van zestig uur passend en geboden. Tot slot wordt verdachte veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding van 876,50 euro.”

Hoger beroep
De verdachte heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doet hij dit niet, dan is het vonnis definitief.

Deel dit bericht via...