KINDERDIJK – Bij scheepsbouwer IHC in Kinderdijk glijdt woensdag 19 februari 2020 voorlopig het laatste op maat gemaakte baggerschip van de scheepshelling. Het schip gaat om, zoals het er nu naar uitziet, om 10.00 uur te water. Dat is vroeger dan aanvankelijk was gepland. Dit heeft te maken met de waterstand. Het schip GHASHA, met een baggercapaciteit van 8000 kubieke meter, is gemaakt voor National Marine Dredging Company (NMDC) uit Abu Dhabi.

Voorlopig heeft IHC in Kinderdijk geen opdrachten voor de bouw van een nieuw baggerschip voor op de helling. Wel   maakt de scheepsbouwer nog volop ‘Beavers’. “Die aantallen worden steeds groter. Beavers zijn standaard-cutters. Die hoeven niet via de helling te water. De schepen die wel van de helling gaan, zijn de op maat gemaakte schepen,” vertelt een woordvoerster van IHC.

De tewaterlating is woensdag een besloten aangelegenheid. Overigens is de tewaterlating wel goed te zien vanaf de West-Kinderdijk en vanaf de waterbushalte in Ridderkerk. Het scheepvaartverkeer zal woensdag enige tijd gestremd zijn.