ALBLASSERDAM – In Alblasserdam wordt vanaf deze week huis-aan-huis gecontroleerd op het bezit van honden. Voor het bezit van een hond moet hondenbelasting worden betaald. Dit wordt in Alblasserdam verzorgd door de SVHW. De controle in het dorp is deze week begonnen en duurt tot en met mei. De controleurs kunnen zich legitimeren als werknemer bij Legitiem bv. Komen zij een hond tegen waarvoor de eigenaar geen belasting betaalt, dan melden zij dat bij SVHW.

De hoogte van de hondenbelasting hangt af van de hoeveelheid honden die iemand bezit.Het bezit van één hond kost in 2020 in Alblasserdam 85,20 euro. 2 honden € 170,40, 3 honden € 255,60, 4 honden € 340,80, 5 honden € 426,-, een geregistreerde kennel € 826,-.

Heeft u (sinds kort) een hond? Dan moet u dit doorgeven. Heeft u geen hond meer of vertrekt u naar een andere gemeente? Meld dit bij SVHW. U ontvangt dan mogelijk teveel betaald belastinggeld terug. U kunt uw hond aanmelden door op www.svhw.nl bij ‘Mijn SVHW’ in te loggen met uw DigiD. Maar u kunt uw hond ook telefonisch aanmelden via (0186) 577 222 of (0800) 02 00 873.

Wethouder Peter Verheij legt op Twitter uit waarom in Alblasserdam hondenbelasting moet worden betaald: “Omdat we specifiek beleid voeren voor honden, (gebieden aanwijzen, regels stellen, toezicht en handhaving toepassen) voorzieningen treffen en in het dagelijks onderhoud ook extra kosten maken als gevolg van de aanwezigheid in de openbare ruimte van honden. Dit brengt kosten met zich mee. Via de hondenbelasting wordt hier een tarief voor in rekening gebracht.”