ALBLASSERDAM  – Afgelopen weekeinde ontstonden er op de terreinen van de bedrijven Coatinc aan de Edisonweg en Mercon Kloos aan de West-Kinderdijk stormschades. De brandweer moest er aan te pas komen, om de veiligheid op straat weer te kunnen waarborgen. Deze week heeft Remco de Boer van de D66 hier vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. “Wat opvalt is dat er bij storm in Alblasserdam altijd één of twee panden zijn die onmiddellijk iets laten vliegen. Dan heb ik het over de locatie Mercon en Coatinc. Welke mogelijkheden heeft de gemeente om op te treden of in ieder geval te voorkomen dat die gevaarlijke situatie elke keer opnieuw ontstaat?” vroeg De Boer zich af.

Wethouder Arjan Kraijo beloofde dat de bedrijven opnieuw aangesproken gaan worden. Kraijo: “Ik heb de berichtgeving ook gevolgd. Het wekt de nodige irritatie, omdat het niet de eerste keer is dat het gebeurt. Tijdens de vorige storm hebben we de bedrijven erop aangesproken. Het is in ieder geval mooi om te zien dat bij Coatinc nu niet de zijgevel maar de kopse gevel eruit is gegaan… Ik denk dat we nog de nodige vervolggesprekken hebben. We zullen de eigenaren er ook op aanspreken. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid op straat.”

Tijdens stormachtig weer vliegen bij beide bedrijven regelmatig dakplaten of gevelplaten door de lucht. Diverse keren is het voorgekomen dat deze delen op de openbare weg terecht komen. Tot nog toe is niemand gewond geraakt. In 2018 heeft Coatinc diverse maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Onder meer het dak en de zijgevel werden toen aangepakt.