ALBLASSERDAM – Sinds oktober wordt in zwembad Blokweer in Alblasserdam zwemles gegeven aan volwassenen. Donderdag 13 februari 2020 slaagden de eerste zeven kandidaten voor hun A-diploma. Allen willen verder en gaan door voor hun B-diploma. Aan de zwemlessen doet een gevarieerd gezelschap mee. De één heeft nog nooit gezwommen, de ander heeft zichzelf wat aangeleerd en een derde heeft al zo lang niet gezwommen, dat hij graag wat extra zwemvaardigheid opdoet.

Voor iedereen
De lessen worden wekelijks gegeven door Monique de Vreugd en Wieke Bot. “En André Huizer is onder mentor en ‘back-up’,” vertelt Monique. “We willen graag dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te leren zwemmen. Het leerprogramma bij de volwassen is gelijk aan het zwem-abc van onze kinderen en het schoolzwemmen.”

Motivatie
De deelnemers kwamen met diverse motivaties bij de zwemlessen terecht. “We hebben deelnemers die begonnen zijn, omdat hun kinderen net zijn afgezwommen. Zij willen graag zelf ook leren zwemmen, zodat zij samen met hun kinderen kunnen zwemmen. Verder hebben we de zogenoemde “doe-maar-watjes” deelnemers. Dat zijn mensen die zichzelf ooit wat hebben geleerd. Ook hebben we deelnemers die alleen willen zwemmen op plekken waar ze kunnen staan. Deze mensen proberen we het zwemvertrouwen te geven, zodat ze uiteindelijk ook in dieper water kunnen en durven zwemmen. Tot slot hebben we nog een gepensioneerde man die jarenlang niet heeft gezwommen. Door gebrek aan zwemroutine, kon hij wat coaching goed gebruiken. Nu gaat hij wekelijks, samen met zijn vrouw, baantjes trekken,” vertellen Wieke en Monique.

Goed integreren
Schaamte om als volwassene te leren zwemmen, is wat Wieke en Monique betreft echt niet nodig. De zweminstructrices vertellen: “Niemand is te oud om te leren en we willen iedereen helpen. Sommige deelnemers zijn opgegroeid in landen waar ze nauwelijks water hebben. In Nederland hoort zwemmen bij de opvoeding, maar in heel veel landen is dit niet zo en is het slechts een elitesport. Statushouders die hier hun zwemdiploma halen, willen goed integreren in onze samenleving.”

Intensief
Volgens André Huizer is volwassen zwemles echter niet altijd eenvoudig: “We zien ook dat er grote niveauverschillen zijn. De één kan bij de start al aardig zwemmen en de ander heeft nog nooit gezwommen. Dat is soms wel lastig en intensief.”

Appel
Na het uitreiken van de diploma’s, ontvingen de geslaagden een appel. “Want Blokweer heeft een gezonde kantine.”

Ook deelnemen
Mensen die ook deel willen nemen aan de zwemlessen voor volwassenen, kunnen zich hiervoor opgeven via Blokweer.nl. De kosten zijn even hoog als de zwemlessen voor kinderen.