ALBLASSERDAM – De 16-jarige jongen uit Alblasserdam, die afgelopen week in Ridderkerk werd neergestoken met een mes door een 13-jarige jongen uit Rotterdam, knapt sneller dan verwacht op. Dat laat zijn moeder dinsdag 4 februari 2020 desgevraagd weten. Als alles gaat, zoals het nu gaat, mag de jonge Damdorper waarschijnlijk aanstaande donderdag al naar huis om daar verder op te knappen. De tiener werd afgelopen week in het totaal zeven keer gestoken met een mes en raakte levensbedreigend gewond.

“Bij de steekpartij werden meerder ribben doorgesneden. Verder werden zijn long en zijn lever geraakt. Daarnaast werd hij in zijn nek, hand, arm, bovenbeen en lies geraakt. Hij heeft heel veel bloed verloren,” vertelt de moeder van de jongen vanuit het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Wonden dichtgedrukt
Dat de Alblasserdammer, die zeer ernstig gewond raakte, het steekincident heeft overleefd, is volgens de politie te danken aan het snelle optreden van omstanders die de wond van het slachtoffer dichtdrukten en de ambulancemedewerkers die de jongen zeer snel naar het ziekenhuis vervoerden. De moeder vertelt: “Het was echt kantje boord. Gelukkig heeft hij het gehaald en gaat het intussen bijzonder goed met hem. Hij loopt weer en hij eet en drinkt weer goed. Daar zijn we heel blij mee.”

Foto op Insta
De 13-jarige verdachte uit Rotterdam, die vrijdag werd opgepakt, zit nog steeds vast. Hij wordt volgens de politie verdacht van poging tot moord dan wel doodslag.  Justitie meldt dat de tiener nog zeker twee weken langer in de cel blijft. Volgens de moeder van het slachtoffer is er vanuit de cel echter wel contact met buitenwereld: “We hebben van vrienden begrepen dat de dader op Insta een foto online heeft gezet van hoe hij vast zit en dat hij zegt dat hij het daar prima heeft.”

Gestolen telefoon
De steekpartij vond vrijdag rond 14:30 uur plaats in de Prinsenstraat in Ridderkerk. “Wat er aan vooraf is gegaan, dat kunnen we nog niet zeggen. Veel is nog in onderzoek,” legt politiewoordvoerster Lillian van Duijvenbode uit. Eén van de scenario’s is dat er gedoe zou zijn om een telefoon. Eerder in de week werd de telefoon van het slachtoffer namelijk gestolen en via GPS-signalen werd duidelijk dat het toestel in Ridderkerk moest zijn, in de buurt van een school. “Wij hebben ook van dit scenario gehoord, maar hebben er vooralsnog geen bewijs voor kunnen vinden,” aldus de politiewoordvoerster.

“We moeten vechten”
De moeder van het slachtoffer heeft wel een idee wat er ongeveer mis is gegaan. “Iemand pakte vrijdagochtend op school een potje kauwgom uit de kluis van mijn zoon, toen hij zijn spullen wilde pakken. Die jongen zei: kom naar schooltijd naar buiten en dan krijg je het potje misschien terug. Na schooltijd ging mijn zoon naar buiten. Toen gaf de jongen die het potje had gepakt, het potje door aan de dader. De dader zei: “Pak hem dan”. Mijn zoon zei: “Ik ga niets pakken. Waarom doe je dit? We kunnen toch praten?” De dader zei: “Met praten los je niets op. We moeten vechten.” Uiteindelijk kwam het tot vechten. Nu is mijn zoon hartstikke sterk en hij zat al snel bovenop. Toen werd hij door de jongen ineens drie keer met een mes gestoken. Eerst voelde hij niets. Hij werd daarna nog vier keer gestoken. De dader gooide het mes weg en rende weg. Mijn zoon bloedde heel erg en bleef op de grond liggen.”

Medeleerlingen haalden hulp en niet veel later hielden omstanders de steekwonden dicht en kwamen ambulance, de politie en een traumahelikopter ter plaatse voor hulp. De jongen werd met een spoedtransport naar het EMC in Rotterdam gebracht. De politie liet vrijdag weten dat de Damdorper in het ziekenhuis voor zijn leven vocht.

‘Haat opgebouwd’
De verdachte en het slachtoffer zaten bij elkaar op school in Ridderkerk. De moeder legt uit: “Maar ze kenden elkaar verder niet. Hij weet niet eens hoe hij precies heet. Het enige dat we weten, is dat het om een Antilliaanse jongen uit Rotterdam IJsselmonde gaat en dat hij dertien jaar oud is. Ook weten we dat hij een meisje leuk vindt, dat bij mijn zoon in de groep zit. Mijn zoon gaat goed met dit meisje om. Gewoon vriendschappelijk. Het lijkt erop dat de dader haat heeft opgebouwd naar mijn zoon en dat hij hem daarom heeft neergestoken.”

Het slachtoffer raakte eerder in de week al zijn telefoon kwijt. De Alblasserdammer vermoedt dat de telefoon is gestolen. Via GPS bleek een aantal keer dat de telefoon in de buurt was. Hij werd een keer getraceerd bij het Gemini College en nog een keer bij het Farel College in Ridderkerk. De telefoon is nog steeds niet terecht. “Maar of de gestolen telefoon te maken heeft met de steekpartij, weten we eigenlijk  niet,” aldus de moeder van de 16-jarige.

Veiligheid
Intussen is de familie van het slachtoffer extra alert. Er zou namelijk door vrienden van de verdachte gezegd zijn dat de Damdorper nog een keer ‘gepakt’ gaat worden. Er is zelfs enige tijd politiebewaking geweest aan het ziekenhuisbed van de jongen. Ook zou het slachtoffer voorlopig niet in Ridderkerk mogen komen voor zijn eigen veiligheid. De woordvoerster van de politie bevestigt dat er uit voorzorg inderdaad politiebewaking is geweest in het ziekenhuis.

Meer wapens op zak
Verder meldt de politie dat er grote zorgen zijn over het feit dat er steeds meer jongeren met een wapen op zak lopen. “Die toename blijkt uit de toename van het aantal in beslag genomen messen bij jeugd. Ook zien we een toename van het aantal ernstige incidenten met steekwapens onder (zeer jonge) jongeren. Dat is zorgelijk. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot om slachtoffer of dader te worden van een steekincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven.

Onderzoek
De komende tijd zullen rechercheurs verder uit gaan zoeken, wat zich precies heeft voorgedaan op vrijdag 31 januari en wat de aanleiding was voor de steekpartij. Of de verdachte bekend heeft of dat hij er wellicht een andere lezing op nahoudt dan die van het slachtoffer, is nog niet bekend.

Tips
Om een goed en compleet beeld te krijgen, wil de recherche graag spreken met iedereen die het steekincident heeft gezien en/ of informatie over mogelijke achtergronden heeft. Wie informatie heeft en nog niet met de politie heeft gesproken, kan bellen met 0900-8844. Wie liever anoniem blijft, maar toch een tip heeft, kan bellen met het nummer 0800-7000.