ALBLASSERDAM – Zaterdag 1 februari 2020 stond het Alblasserbos geheel in het teken van de jaarlijkse Souburghcross georganiseerd door Atletiekvereniging A.A.A. uit Alblasserdam. De cross wordt al jaren door vele atleten geprezen om het afwisselende parcours namelijk verharde paden, nat gras en zompige modder. Ook dit jaar maakte de cross onderdeel uit van het Jeugdcross Circuit van de Regio Dordrecht. Dit was de vierde en één na laatste wedstrijd in het circuit.

Aangemoedigd door trainers, ouders en opa’s en oma’s hebben de A.A.A. atleten, over verschillende afstanden, prima gepresteerd.

“Ik kan me niet heugen dat de omstandigheden zo zwaar waren. Onze wedstrijd staat in de verre omtrek al bekend als zwaar maar door de regen in de nacht van vrijdag op zaterdag was het een echte wintercross. Dagen voor de wedstrijd ga ik in het bos checken of het gewenste parcours wel haalbaar is en de afgelopen week was het met regelmaat spannend of het parcours wel gelopen zou kunnen worden. Maar met vereende krachten hebben we het toch voor elkaar gekregen. Ik kan daarvoor op een vaste kern vrijwilligers rekenen zodat we alle lopers (dit jaar bijna 200 red.) een mooie wedstrijd kunnen bieden,” aldus parcours verantwoordelijke Herman Hofstede.

Dat het parcours zwaar was bleek wel uit de vele atleten die in de natte grond een schoen verloren. “Dit jaar maar liefst 13. Zoveel heb ik er nog nooit terug moeten brengen naar de start.” Aldus sponsor en parcourswacht Winston Ravesteijn.

De jeugd moet, naar gelang hun leeftijd, het steeds langer wordende parcours volgen. Voor de kleinste steeds vooraf gegaan door vaste “haas” Retmer Bultema. Hierdoor kunnen de kleinste nooit verkeerd lopen. Voor de iets oudere lopers waren bij de belangrijke plaatsen in het bos parcourswachters geplaatst die deze jeugd de goede kant op kon sturen.

Uniek aan de wedstrijd van dit jaar is dat alle atleten een prijs in ontvangst hebben genomen. Niet alleen de nummer een twee en drie maar dit keer van de eerste tot en met de laatste atleet. Voor de jeugd was een speciale medaille gemaakt ter ere van de 50-ste editie van de cross. De volwassenen kregen allemaal een mooi prijzenpakket waardoor echt iedereen een aandenken aan de cross mee naar huis kon nemen. Zoals elk jaar waren deze pakketten samengesteld voor een vrijwilliger van AAA met door sponsors geschonken prijzen.

“De aanpassingen die we in het parcours hebben gedaan voor deze jubileumeditie zijn zeer in de smaak gevallen. Vele atleten hebben met andere en met zichzelf een sportieve strijd gestreden. Precies zoals het met een cross hoort. “ aldus organisator Peter Noordam. “Naast de jeugd die altijd in grote getalen aan de start verschijnt, kunnen we ons nog steeds verheugen op lopers die vanuit alle windstreken van het land onze cross weten te vinden.”

Voor mee informatie over deze cross en atletiek is te vinden op www.aaa-atletiek.nl

Filmpje:

Edward van Poelgeest van skyproductions.nl