NIEUW-LEKKERLAND – De traumahelikopter is woensdag 29 januari 2020 geland in Nieuw-Lekkerland, na een reanimatiemelding in de Marslaan. Rond 14.45 uur kwam bij de meldkamer in Rotterdam een melding binnen dat een kind ‘het niet meer deed’. Vanwege een taalbarrière kwam er niet veel informatie vrij. De meldkamer stuurde behalve twee ambulances en de Nieuw-Lekkerlandse burgerhulpverleners ook een traumahelikopter op pad voor een mogelijke reanimatie.

In de betreffende woning bleek het te gaan om een 3-jarige jongen van Chinese komaf. De peuter had hoge koorts en had tijdens de koorts vermoedelijk een koortsstuip gekregen. De burgerhulpverleners, die als eerste ter plaatse waren, boden eerste hulp en koelden het kind.

Corona
Vanwege de afkomst van de jongen, waren hulpverleners in eerste instantie extra voorzichtig. In China (de stad Wuhan) werden mensen sinds eind 2019 ziek van een nieuw soort coronavirus. De gezondheidsorganisaties in China en de Wereldgezondheidsorganisatie bestrijden de uitbraak en brengen de situatie daar in kaart. Hulpverleners in Nieuw-Lekkerland wilden weten of er onlangs nog fysiek contact was geweest met bijvoorbeeld familieleden of dat het land van herkomst onlangs nog was bezocht. Dat bleek niet zo te zijn. Inmiddels is duidelijk dat het kind het virus honderd procent zeker niet heeft.

De 3-jarige jongen is per ambulance meegenomen naar het ziekenhuis. Hij maakt het naar omstandigheden goed en is inmiddels weer thuis.