ALBLASSERDAM – Kinderen uit groep acht van basisschool Het Palet in Alblasserdam hebben deze week voor ouders, een aantal grootouders en de lokale pers een maaltijd bereid en geserveerd. De hele week voorafgaand aan het kinderkookcafé zijn de kinderen druk in de weer geweest met alle praktische voorbereidingen. Zij gingen op zoek naar sponsors en vonden die ook.

Juf Karin de Paauw, leerkracht van groep 8 doet hieronder verslag.

Op donderdag 23 januari opende groep 8 van IKC Het Palet eenmalig de deuren van hun eigen kinderkookcafé. Vanaf de kleuters tot en met groep 8 wordt gewerkt met de leren leren methode. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van inzichten en vaardigheden die belangrijk zijn voor het verwerven en toepassen van kennis. In dat proces zijn taakgerichtheid, doorzettingsvermogen en motivatie van groot belang. Het gaat om een drang tot permanent verder willen leren en ook plezier beleven aan het leren van nieuwe dingen. In iedere klas hangt een bord met doelen voor een bepaalde periode. Doelen die kinderen zichzelf ook stellen. Voor groep 8 waren de doelen voor deze periode: We maken een plan voor de aanpak van een project. We nemen bij samenwerken een leidende en volgende rol aan. We bespreken met anderen hoe we het project hebben aangepakt gericht op de voorbereiding, het proces en het resultaat. Met de kinderen is nagedacht over wat voor project we dan zouden kunnen doen. Toevallig was er in het taalboek een les over kinderen die een eigen restaurant hadden. Iedereen was meteen enthousiast en zo werd het idee voor het kinderkookcafé geboren.

Iedere week werd er aan dit project gewerkt. Er werden plannen gemaakt, overlegd, een logo getekend, taken verdeeld en plannen bijgesteld. Als eerste werd ook toestemming aan de adjunct-directeur, Josien Peelen gevraagd. Zij stemde in, mits er een berekening van de kosten kwam en een duidelijk opgesteld plan. Dit maakten de kinderen en ze kregen groen licht voor het project! Het budget wat beschikbaar gesteld was, is uiteindelijk niet aangebroken. De kinderen stuurden mails, gingen bij bedrijven langs met hun mooiste lach en zorgden zo voor de sponsoring van het hele project. Iedereen wilde hun medewerking verlenen. Spontaan werd er ook nog door BBA Tattoo aangeboden om voor ieder kind een t-shirt te drukken.

Ieder kind mocht 1 gast uitnodigen in het kinderkookcafé. De meesten kozen voor 1 van hun ouders, maar er waren ook een opa en oma aanwezig. Als bijzondere gasten waren Peter Stam van Alblasserdamsnieuws en Vera Doejaaren, directeur van Het Palet aanwezig. Van tevoren kon iedereen een keuze maken uit 2 soorten soepen en 2 verschillende pasta’s. Het toetje was voor iedereen hetzelfde.

De hele week voorafgaand aan het kinderkookcafé zijn de kinderen druk in de weer geweest met alle praktische voorbereidingen. De boodschappen werden gehaald bij de Albert Heijn, de Plus, supermarkt de Hoek en de Goudreinet. Zij sponsorden allen een gedeelte van de boodschappen. Bij Landvast werd al het servies geleend en bij de bloemist ‘Mijn Bloementuin’ konden de kinderen bloemen ophalen om de tafels te decoreren. Op woensdag werd er voor het eerst gekookt en dit ging donderdag weer gewoon verder. Een aantal juffen van het Palet heeft meegeholpen om de kinderen te begeleiden tijdens het koken. Erg fijn!

Om 17.00 uur precies openden de deuren van het kinderkookcafé. De hosts heetten de gasten welkom bij de deur, waar ook de jassen werden aangenomen. Daarna kon iedereen een plekje uitzoeken aan de prachtig gedekte tafels. De soep werd al vlot opgediend en de kommen kwamen leeg weer terug. Na het afruimen van het voorgerecht was het tijd voor pasta. Als een geoliede machine werd dit alles geregeld. Opscheppen, bord schoonvegen en serveren. Als verrassingstoetje stonden de minikwarktaartjes al in de koelkast klaar. Een heerlijke frisse afsluiting van het drie gangen diner. De kinderen hebben de doelen zeker bereikt. Sommigen hebben een aangeboren kooktalent, zo is gebleken, anderen kunnen zo ergens aan het werk als serveerder of serveerster. Weer anderen houden de planning strak in de gaten en ook het afwassen en schoonmaken ging zonder problemen. Wat hebben ze veel geleerd. Ze kunnen met recht trots op zichzelf zijn.