ALBLASSERDAM – Op de Ontmoetingskerk, de Havenkerk, de Ichthuskerk en de bijgebouwen van de Grote Kerk in Alblasserdam worden ongeveer 250 zonnepanelen gemonteerd. Deze week worden 74 panelen aangebracht op de Ichthuskerk aan het Scheldeplein. Rien Groen, die als kerkrentmeester nauw betrokken was bij de uitvoering, is blij dat de zonnepanelen op de kerken van de Protestantse Gemeente Alblasserdam (PGA) gelegd worden. “Als kerkgenootschappen willen we laten zien wat goed rentmeesterschap inhoudt en hoe wij om moeten gaan met deze aarde.”

Volgens Groen gaan de zonnepanelen ongeveer 70.000 kilowattuur per jaar opleveren. Drie van de vier kerken zijn daarmee energieneutraal. Groen: “Alleen de Grote Kerk is wat lastiger. Dat is een monument en daar kunnen we alleen zonnepanelen op de bijgebouwen leggen.”

De investering van 80.000 euro zou binnen ongeveer zeven jaar terugverdiend moeten zijn. “Ik ben blij dat ze er nu eindelijk liggen. We zijn hier al vanaf 2013 over aan het praten. In de commissie duurzaamheid is dit uitgebreid besproken. Ook zijn we bezig met ledverlichting en warmtepompen.”