ALBLASSERDAM – Tussen 28 januari en 2 februari 2020 is er op de Alblas in Alblasserdam een tijdelijk holocaustmonument te zien. Op een ponton in het water komen ongeveer 600 stenen te liggen. De stenen lichten om de paar seconden op en doven daarna weer uit. Het project levenslicht is bedacht door kunstenaar Daan Roosegaarde. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen in heel Nederland – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De gemeente Alblasserdam betaalt 2000 euro voor het zesdaagse monument.

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd staan mensen hierbij stil. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Alblasserdam, is van 28 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het water in de Polderstraat (tussen het oorlogsmonument en Le Barrage). Levenslicht maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen.

Symbool
“Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, werkten of leefden,” aldus de gemeente Alblasserdam in een persbericht.

Herinnering
Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit. “Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend,” aldus de gemeente.

Onthulling
Belangstellenden zijn van harte welkom de onthulling door burgemeester Paans op 28 januari om 19.30 uur bij te wonen. Levenslicht is te zien in de Polderstraat, tussen het oorlogsmonument en Le Barrage. Het tijdelijke monument komt het beste tot zijn recht in het donker.