ALBLASSERDAM – Afgelopen maand kwam in het nieuws dat in Alblasserdam in de afgelopen drie jaar geen enkele inbraak zou zijn opgelost. RTL Nieuws deed onderzoek naar de inbraken en stelde dat Alblasserdam bij de dertig gemeenten in Nederland hoorde, waar geen enkele inbraak is opgehelderd in 2017, 2018 en 2019. Dat blijkt niet te kloppen.

Burgemeester Jaap Paans laat weten dat er in 2017 en 2018 wel degelijk enkele inbraken zijn opgehelderd. “Afgelopen jaar, 2019, zelfs voor 6 op 28 inbraken (21%) in Alblasserdam. 1 sepot (helaas), 3 veroordeeld (1 dader) en 2 daders in afwachting van berechting. 2 jaar wel onder de doelstelling. Dat is voor iedereen balen, het meest voor de slachtoffers. Gelukkig afgelopen jaar bovengemiddeld. Dat is bemoedigend. Help ons daders vinden. Iets gezien, gehoord of waargenomen? Informeer de politie of meldt misdaad anoniem. Samen maken we Alblasserdam veiliger!,” aldus Paans.

Veroordeling
In april van afgelopen jaar werden bijvoorbeeld nog drie Roemenen veroordeeld voor inbraken in Alblasserdam en Groot-Ammers. Twee mannen werden veroordeeld tot tien dagen cel en één man kreeg een celstraf van drie dagen. De schadeclaim van ruim 6000 euro, die door de gedupeerden werd ingediend, werd door de rechter afgewezen, omdat deze niet voldoende was onderbouwd.

Geen internationale signalering
Of de drie veroordeelde mannen ooit hun straf daadwerkelijk uit gaan zitten, is nog maar de vraag. De rechter vertelde na de zitting: “Als de verdachten een woonadres hebben, kan de straf in theorie worden uitgevoerd.” De officier van justitie vulde aan: “Er wordt daarbij wel een afweging gemaakt of iets de moeite waard is om actief te zoeken. Bij kleinere feiten wordt die moeite niet genomen. Ook volgt er geen internationale signalering.”

In Nederland
Dit houdt in dat de verdachten in principe alleen opgepakt worden, als zij in Nederland nog een keer worden gecontroleerd door de politie. In Nederland staat het drietal namelijk vanaf het moment dat de straf definitief is, gesignaleerd. Als de verdachten in Nederland aangetroffen worden, kunnen zij direct in de cel gezet worden. Als de verdachten niet meer in Nederland komen, is de kans niet groot dat zij ooit iets zullen merken van de opgelegde straf.

Inbraak in kerken
Later in 2019 volgde een strafzaak tegen een toen 24-jarige Papendrechter. Hij werd verdacht van het inbreken in de Elthetokerk in Alblasserdam. Bij de inbraak werden laptops, een televisie en een boorkoffer gestolen. De politie kwam de Papendrechter op het spoor door een pakje chocolademelk dat op een tafel stond. Het DNA van de man werd daarop aangetroffen. Omdat alle pakjes de avond ervoor opgeruimd waren, moest het volgens justitie gaan om DNA van de inbreker. De rechter sprak de man echter vrij, omdat er volgens hem onvoldoende onderzoek was gedaan naar bijvoorbeeld de sporen van schoenen. Alleen DNA zegt volgens de rechter niet voldoende.  In dezelfde periode als de inbraak in de Elthetokerk, werd er ook ingebroken in het gebouw van de Levensbron. Een link tussen de verdachte en die inbraak kon ook niet worden gelegd.