ALBLASSERDAM – Op de parkeerplaats aan de De Savornin Lohmanweg bij het Lammetjeswiel in Alblasserdam zijn woensdag 8 januari 2020 precies 720 kerstbomen ingeleverd en versnipperd. De kerstbomen werd op allerlei manieren vervoerd. Sommigen brachten de bomen per skelter, anderen bonden de bomen achter hun fiets en weer anderen brachten ze per boot. Ook werden er tientallen bomen achterop aanhangwagens langsgebracht. Elke ingeleverde boom leverde vijftig cent op.

Sommige kinderen hadden in de afgelopen dagen in hun wijk zoveel mogelijk bomen ingezameld, om die woensdag in te wisselen voor geld. De totale opbrengst voor de kinderen: 360 euro.

Verbranding
Met het versnipperen van de kerstbomen, is er (voorlopig) een einde gekomen aan de jarenlange traditie om de kerstbomen te verbranden. Tot en met 2016 werden de bomen ingezameld langs het Buitenpad en daar in de avond, onder toeziend oog van de jeugdbrandweer, in brand gestoken.

Milieu
Twee jaar geleden werd de traditie omwille van het milieu afgeschaft. “Alblasserdam heeft het milieu en luchtkwaliteit in het bijzonder hoog in het vaandel staan. Het versnipperen van de bomen past bij ons beleid om groenafval op een duurzame wijze te verwerken,” zo liet een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam toen weten.