ALBLASSERDAM – Brandweer Alblasserdam heeft deze week een nieuw haakarmvoertuig in gebruik genomen. Daarnaast staat sinds deze week een schuimblusbak in de Alblasserdamse kazerne. De bak werd maandagavond 6 januari 2020 afgeleverd door brandweer Hendrik-Ido-Ambacht. Binnenkort krijgt brandweer Alblasserdam ook weer een eigen brandweerboot voor de binnenwateren. Burgemeester Jaap Paans is blij met de toevoeging. “Ik ben blij dat we op zo’n gemotiveerde post als Alblasserdam over meerdere specialismen beschikken.”

Het haakarmvoertuig is splinternieuw. Johan den Hertog postcommandant van de brandweer vertelde aan de aanwezigen meer over de nieuwe aanwinst: “Hij is iets langer dan het oude voertuig. Daarmee is er meer laadvermogen en kunnen er grotere containers vervoerd worden. De achteras is meesturend gemaakt, zodat de wagen nog wel goed manoeuvreerbaar is. De kracht van een haakarmvoertuig is dat je iets neer kunt zetten bij een incident en weer een andere bak kunt halen. Je kunt meerdere watertransporteenheden brengen.”

Johan vervolgt: “Het nadeel is dat je niet snel weg bent uit de kazerne. Als je schuim op de auto hebt staan, moet je die bak er eerst afzetten, als je de watertransportbak naar een incident moet brengen.”

6000 liter
In de schuimblusbak zit ongeveer 6000 liter water. Dit water kan ook gebruikt worden, zonder schuim toe te voegen. “De schuimblusbak is handig om branden op snelwegen te blussen. Ook is schuim een perfect middel om vloeistofbranden te blussen,” aldus Johan.

Nadat er met de schuimblusbak een autobrand bij de kazerne was geblust, werd de haakarmwagen, met daarop de schuimblusbak, naar binnen gereden.

Complimenten
Burgemeester Jaap Paans complimenteert de brandweerlieden van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht die hun schuimblusbak in Alblasserdam kwamen brengen. “Complimenten voor post Ambacht voor de zeer professionele begeleiding bij de overdracht en ook voor de aanwezigheid van de Ambachtse vrijwilligers vanavond.”

Erkenning
Paans: “Ik ben blij dat we op zo’n gemotiveerde post als Alblasserdam over meerdere specialismen beschikken. Alblasserdam is een pluspost voor de regio. Naast de twee tankautospuiten, heeft Alblasserdam een aantal specialismen. Met zo’n grote groep vrijwilligers is het nodig dat er meerdere specialismen te oefenen zijn. De komst van de schuimblusbak is ook een erkenning van de beschikbaarheid van de mensen die we hier als vrijwilliger hebben.”

WOR
Brandweer Hendrik-Ido-Ambacht levert het schuimblusspecialisme in, maar krijgt daar een wateroppervlaktereddingsteam, zoals brandweer Nieuw-Lekkerland dat ook heeft, voor terug.