ALBLASSERDAM – Een geparkeerde vrachtwagen op het industrieterrein langs de Hoogendijk in Alblasserdam is zondagochtend 5 januari 2020 volledig uitgebrand. Twee andere vrachtwagen raakten ook beschadigd. De brand ontstond rond 07.00 uur. Al snel stond het voertuig in lichterlaaie. De chauffeur, die in het voertuig zat, wist zich op tijd in veiligheid te brengen. Hij liep echter wel tweede –en derdegraads brandwonden op aan zijn hoofd, handen en armen.

Brandwonden
De man, die in een Litouwse vrachtwagen zat, vertelde dat hij uit Litouwen èn uit Belarus (Wit-Rusland) afkomstig is. De chauffeur is met een ambulance naar het brandwondencentrum in Rotterdam gebracht voor verdere behandeling.

Middelbrand
De brandweer schaalde al snel op naar ‘middelbrand’. Ook de schuimbluswagen van brandweer Hendrik-Ido-Ambacht werd opgeroepen. De voertuigbrand was na een kleine twintig minuten grotendeels onder controle.

Persoonlijke bezittingen
Alle persoonlijke bezittingen van de chauffeur, waaronder zijn identiteitspapieren, zijn in vlammen opgegaan.

Oorzaak
Omdat de communicatie tussen de aanwezigen op het terrein en de hulpdiensten erg moeizaam ging, omdat bijna niemand Nederlands of Engels sprak, is nog niet duidelijk geworden hoe de brand precies is ontstaan. Van opzettelijke brandstichting lijkt vooralsnog geen sprake te zijn.

300 vrachtwagens
Op het terrein langs de Hoogendijk werden eind december ruim 300 vrachtwagens geparkeerd van het Moerdijkse bedrijf Cars & Cargo. De chauffeurs, allen uit Oost-Europa, werden met bussen naar hun thuisland gebracht, zodat zij daar de feestdagen met hun familie konden vieren. Tientallen chauffeurs zijn inmiddels weer in Nederland. De vrachtwagens gaan maandag weer de weg op.