ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam is tijdens de jaarwisseling 2019 / 2020 twaalf keer opgeroepen voor diverse branden in het dorp en in Oud-Alblas. De eerste uitruk tijdens Oud en Nieuw was voor een containerbrand aan de Klipper. Daar had een 8-jarige jongen een grondbloem in een ondergrondse container gegooid, waardoor er brand was ontstaan. ’s Avonds ging de brandweer op pad voor een afvalbrandje aan de Zwanebloem en containerbranden in Oud-Alblas. Rond 00.40 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brandmelding aan de Cornelis Smitstraat. Daar hoefde echter niet geblust te worden. Het vuur zat grotendeels in een ton.

Rond 01.20 uur werd de brandweer naar de Oost-Kinderdijk gestuurd voor brandend afval op het asfalt. Een paar minuten later volgde een melding over brand bij de Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) aan de Roemer Visscherstraat / Rembrandtlaan. Er hoefde niet geblust te worden.

Even na 02.00 uur leek het even goed mis te zijn bij de Vondellaan / Rembrandtlaan. Er werd daar een gebouwbrand gemeld. De brandweer en de politie kwamen met spoed ter plaatse. Het bleek echter opnieuw te gaan om een vuurtje bij de JOP. Ook dit keer werd er niet geblust.

Later in de nacht rukte de brandweer nog uit voor containerbranden aan de Fazantstraat en langs het Wilgenplein. Bij de Libel heeft de brandweer brandend afval op het pleintje voor de huizen geblust.

Burgemeester Jaap Paans laat weten dat Alblasserdam op feestelijke wijze 2020 en het nieuwe decennium heeft ingeluid. “Hulpdiensten melden geen noemenswaardige incidenten. Goed aanspreekbare groepen op straat rond verschillende vuurtonnen. Wel wat gesneuvelde afvalbakken. Schade lijkt in lijn met vorige jaren. Ik dank alle Alblasserdammers voor hun aandeel in de vooral feestelijke jaarwisseling!”

REGIO

Met 174 inzetten op 31 december en in de nieuwjaarsnacht had de brandweer in Zuid-Holland Zuid zoals ieder jaar een drukke jaarwisseling. De brandweermensen rukten voornamelijk uit voor buitenbranden: ruim 150 keer, waarvan 87 gevallen voor een containerbrand. De brandweer bluste 5 autobranden. Behoudens drie woningbranden waren het voornamelijk kleinere incidenten. Eénmaal was sprake van onacceptabel gedrag tegen brandweerlieden.

Negen maal werd de brandweer gealarmeerd voor een brand in een gebouw, in 3 gevallen met flinke gevolgen: In Zwijndrecht raakte een flatwoning zwaar beschadigd; een brand op het balkon sloeg de woning in. In Nieuw-Beijerland raakten twee woningen zwaar beschadigd door een brand in het dak. Een brand in Papendrecht beschadigde de voorgevel van een woning en zorgde voor veel rook in de woning. De twee slapende bewoners werden door buren gewekt. Eén bewoner en een omstander moesten in verband met het inademen van rook naar het ziekenhuis. In alle drie de gevallen wordt rekening gehouden met vuurwerk als veroorzaker van de brand.

De brandweer in Zwijndrecht kon haar werk in de wijk Noord niet veilig uitvoeren. De vrijwilligers werden tijdens hun werk bestookt met vuurwerk. Dit is niet het eerste jaar dat dit gebeurt: ook vorig jaar was er sprake van onacceptabel gedrag door omstanders.