ALBLASSERDAM – Dokter Jan Zuijderhoudt (71) uit Alblasserdam heeft vrijdagavond 20 december 2019 de Alblasserdamse erespeld ontvangen uit handen van burgemeester Jaap Paans. De huisarts ontving de bijzondere speld, vanwege zijn 43 jarige dienstbaarheid aan de gezondheid van de Alblasserdamse samenleving. De erepenning van de gemeente Alblasserdam kan in zeer bijzondere gevallen als blijk van grote waardering en erkentelijkheid worden toegekend aan personen die zich jegens de gemeente of de plaatselijke gemeenschap in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt.

In 2011 ontving Zuijderhoudt, die vorige week officieel afscheid nam, al een Koninklijke Onderscheiding. Hij werd toen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Zuijderhoudt wordt gezien als een huisarts met een zeer grote kennis van het vakgebied, die uiterst betrokken is bij zijn patiënten en hun omgeving. Ook was hij onder andere vele jaren werkzaam in de bedrijfsgeneeskunde bij een scheepswerf, was hij adviseur en geneesheer bij Huize de Waard/Waardenburgh en arts op het consultatiebureau in Alblasserdam.  Ook heeft hij vele jonge artsen opgeleid tot huisarts.

Nevenfuncties
Daarnaast heeft de heer Zuijderhoudt zich ingezet voor het Rode Kruis, als docent EHBO op basisscholen en als medeoprichter en penningmeester van de Coöperatieve Huisartsenvereniging West-Alblasserwaard en omstreken.

Dokter Zuijderhoudt is per 1 december 2019 gestopt als huisarts in Alblasserdam. Ruim 43 jaar runde hij in het Damdorp zijn huisartsenpraktijk. In 2017 nam Ton den Hartog het stokje al grotendeels over. Desondanks was Zuijderhoudt nog regelmatig als waarnemer in de praktijk te vinden. Op donderdag 12 december en op zaterdag 14 december konden mensen in de grote zaal in cultureel centrum Landvast afscheid nemen van de huisarts. Vele honderden mensen maakten hier gebruik van.

Erespeld
In de afgelopen 10 jaar ontvingen ook de Alblasserdammers Bas Ort, Geert Ouweneel, Arend de Jong,en Louis Barzilay de Alblasserdamse erespeld.