ALBLASSERDAM – Een Russische vrachtwagenchauffeur heeft maandag 16 december 2019 met zijn uitzonderlijk transport een ongeval veroorzaakt op de Dam in Alblasserdam. De chauffeur dacht dat hij linksaf moest slaan en sorteerde voor naar links om af te slaan naar Oceanco aan de Marineweg. Op het laatste moment zag de man dat hij pas verderop linksaf moest. De chauffeur stuurde op het laatste moment weer naar rechts, maar zag daarbij een lesauto die inmiddels al naast hem reed, over het hoofd.

De lesauto kwam met de zijkant tegen de lading aan en raakte over de hele zijkant flink beschadigd. Omdat de chauffeur, die met zijn lading onderweg was naar IHC in Kinderdijk, nauwelijks Engels en Nederlands sprak, werd via de politie een tolk gebeld om zo met de chauffeur te kunnen communiceren.

Door het ongeval was een deel van de weg versperd. Hierdoor ontstond file. De politie regelde het verkeer en hielp bij het invullen van de schadeformulieren. Nadat de papieren ingevuld waren, kon de vrachtwagenchauffeur zijn weg vervolgen.

De rijinstructeur, die ongedeerd is gebleven, kon niet verder in zijn auto. Zijn voertuig moest door een bergingswagen van de weg worden gehaald. De rijinstructeur was onderweg naar Alblasserdam om daar iemand op te halen die rijexamen zou gaan doen. Een collega van de instructeur heeft de leerling opgehaald en naar het CBR gebracht voor het examen.

Op de Dam, ter hoogte van de afslag van Oceanco, gaat het vaker (bijna) mis. Vooral mensen die er onbekend zijn, zoals toeristen, horen via hun navigatie dat zij linksaf moeten en pakken een afslag te vroeg. Bedoeld wordt om linksaf te gaan richting de Haven, om zo onder meer uit te komen bij bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk.