ALBLASSERDAM – Kabelexploitant Ziggo is deze maand in Alblasserdam gestart met het aanpassen van straatkastjes, om daarmee op korte termijn in het dorp internet te kunnen aanbieden met een downloadsnelheid van één gigabit per seconde (Gbps). Dat is bijna het tienvoudige van de gemiddelde 100 Mbps-aansluiting in Nederland. Ook is het sneller dan de gemiddelde internetsnelheden die veel worden aangeboden door glasvezelaanbieders. De aanpassingen en vernieuwingen in de kastjes moet er ook voor zorgen dat er minder storingen ontstaan.

Voorbereiding
De voorbereiding voor het netwerk, dat landelijk uitgerold gaat worden, is al enkele jaren in voorbereiding. Ziggo heeft in de afgelopen jaren ruim 40.000 kilometer glasvezelkabel in Nederland aangelegd. Hierdoor gaat ongeveer 97 procent van het internetsignaal al via ‘glas’. Het laatste stukje kabel van de straat / wijkkastjes naar de woningen gaat nog via de oudere coaxkabel.

Tot 10 Gbps mogelijk
Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo vertelt: “Door het upgraden van ons netwerk met Docsis3.1-technologie in het coax-deel, brengen wij supersnel internet niet per straat of per wijk, maar schakelen we hele steden of regio’s in één keer aan, zodat klanten de downloadsnelheid tot 1-Gbps kunnen ervaren. Zo maken wij gigabit-snelheden zonder veel graafwerk beschikbaar voor al onze klanten.” Volgens Hoencamp is het aanbieden van internet met één gigabit per seconde nog maar het begin. Volgens de directeur zijn er binnen tien jaar zelfs downloadsnelheden tot tien Gbps en uploadsnelheden tot twee Gbps mogelijk.

Concurrentieoverwegingen
Wanneer Alblasserdammers exact gebruik kunnen gaan maken van gigabit-internet, wil Ziggo nog niet zeggen. “De planning en volgorde kan ik op dit moment vanuit concurrentieoverwegingen nog niet met je delen,” vertelt een woordvoerder van Ziggo. De zegsman kan wel vertellen dat in 2020 in ieder geval tweederde van de klanten in Nederland gebruik kan gaan maken van deze extra capaciteit en snelheid.

Glasvezelnetwerk
Met de nieuwe ontwikkelingen lijkt de aanleg van een apart glasvezelnetwerk voor inwoners van Alblasserdam minder nodig te worden. In 2014 werd nog gemeld dat het Damdorp binnen twee jaar een dergelijk netwerk zou krijgen. Wethouder Peter Verheij vertelde toen dat er een overeenkomst gesloten zou worden met Reggefiber en dat er 72 kilometer glasvezelkabel in Alblasserdam aangelegd zou worden. Twee jaar later meldde Verheij dat het netwerk er voorlopig toch niet zou komen, omdat Reggefiber intussen over was genomen door KPN. “Na deze overname is door KPN ingezet op een andere strategie, waarbij alleen alle hoofdverbindingen naar de wijkkasten met glasvezelverbindingen worden uitgevoerd. In combinatie met verbeterde technieken kan op deze manier voldoende bandbreedte van honderd mega-bits-per-seconde (Mbps) aan de meeste Alblasserdammers worden aangeboden,” aldus Verheij in 2016, toen ongeveer zestig procent van Alblasserdam nog een verbinding van veertig Mbps had en 32 procent honderd Mbps ter beschikking had.