ALBLASSERDAM – Bij de vijf oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam worden dinsdag 24 december 2019, tijdens Kerstavond, kaarsjes geplaatst. Dit wordt gedaan op initiatief van Rita Korevaar uit Alblasserdam, die daarmee meedoet aan de landelijke lichtjesactie. De kaarsjes zijn een eerbetoon aan gesneuvelde militairen. “Het zou fijn zijn om dit met meer mensen te doen,” aldus Korevaar. Iedereen is welkom om ook een kaarsje neer te zetten of om ‘gewoon aanwezig’ te zijn. De start is om 16.30 uur.

Lichtjesactie
De lichtjesactie startte in 2015 met een oproep van Dick Jansen uit Burgum. Via sociale media werd vanuit het hele land gehoor gegeven aan zijn oproep. Op 140 plaatsen in Nederland werden kaarsjes bij oorlogsgraven geplaatst. Nu, vier jaar later, wordt er op meer dan 300 locaties meegedaan aan de actie.

Belangrijk
Rita Korevaar die in Alblasserdam de kaarsjes vorig jaar ook plaatste en haar dochter Judith Dalm die dit in Hendrik-Ido-Ambacht deed, vinden het belangrijk dat er aandacht blijft voor ‘hen die vielen’. “Het is een klein gebaar, maar belangrijk om de soldaten met een kaarsje te eren tijdens de kerstdagen. Als dank voor hun grootste offer: hun leven voor onze vrijheid.”

Erehof
Op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam is achter de Oude Toren een erehofje met vier Nederlandse oorlogsgraven en een Belgisch oorlogsgraf. De Nederlandse graven zijn van Cornelis Aafjes (21 jaar), Willem Johannes Hardam (24 jaar), Willem Bastiaan van der Velden (29 jaar), Jacob Verhoeven (27 jaar). Het Belgische graf is van: John Noel Charles Marie van Daele (31 jaar).