NIEUW-LEKKERLAND – Een supporter en tevens vrijwilligers, van de Nieuw-Lekkerlandse voetbalvereniging heeft spijt van zijn racistische opmerking die hij afgelopen zaterdag vanaf de tribune riep naar een speler van voetbalclub Oranje Wit. In een verklaring op de website van VV Nieuw-Lekkerland laat de man weten dat hij het erg vindt dat het zo hard is aangekomen en dat de wedstrijd is gestaakt.

“Ik schaam me diep dat ik geen goed voorbeeldgedrag heb vertoond. Via een brief heb ik aan de spelers en het bestuur van Sportvereniging Oranje Wit mijn oprechte excuses aangeboden. Ik hoop dat mijn gedrag voor de onderlinge band tussen SV Oranje Wit en VV Nieuw-Lekkerland geen gevolgen heeft. Ik heb de straf die de club mij heeft opgelegd geaccepteerd,” aldus de supporter.

Dinsdagavond sprak het bestuur met de supporter die zaterdag ‘verwerpelijke dingen’ riep vanaf de tribune. Hij heeft daarvoor inmiddels per brief zijn excuses gemaakt aan spelers en bestuur van Oranje Wit.

Het bestuur heeft besloten dat het betreffende lid de vrijwilligerstaken die hij verricht moet neerleggen. “Ook zullen wij bij de komende twee thuiswedstrijden aan alle bezoekers een pamflet uitdelen om stelling te nemen tegen racisme en discriminatie. Als club blijven we daar keihard tegen optreden,” aldus het bestuur op de website van VV Nieuw-Lekkerland.

De KNVB heeft Nieuw-Lekkerland en Oranje Wit om een verklaring gevraagd. Die wegen, net als het rapport van de scheidsrechter, mee bij de beslissing of er vervolgstappen worden genomen. Het kan ook zijn dat de maatregelen die de club  genomen heeft, voldoende zijn. De KNVB heeft voor dit soort zaken geen vastomlijnd protocol. “We hebben de voetbalbond om advies gevraagd, ook om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen,” besluit het Lekkerlandse bestuur.