ALBLASSERDAM – Leerlingen van groep 8 van basisschool De Schalm in Alblasserdam hebben dinsdag 10 december 2019 uit handen van burgemeester Jaap Paans een vuurwerkbril gekregen. Ook kregen de kinderen vuurwerkles van een jongerenwerker, waarbij werd benadrukt hoe belangrijk het is om de gebruiksaanwijzing van vuurwerk te lezen, een aansteeklont te gebruiken, afstand te houden en een vuurwerkbril te dragen.

De kinderen die de les volgden, kregen een vuurwerkbril mee naar huis en een flyer waar de tips op staan. “Veiligheid voor jong en oud, voor mens en dier staat tijdens de jaarwisseling voorop”, aldus burgemeester Jaap Paans. ,,Vuurwerk is prachtig om naar te kijken maar kan ook je (zicht op de) toekomst verknallen. Vuurwerkbrillen bieden dé extra bescherming om te kunnen kijken naar het prachtige siervuurwerk in ons dorp,” aldus Paans.

De vuurwerklessen worden jaarlijks gegeven. Naast een jongerenwerker is er bij elke les een wijkagent of een brandweerman aanwezig. Die vertelt vanuit de praktijk wat de gevolgen kunnen zijn als je je niet aan de (vuurwerk)regels houdt. De kinderen oefenen tijdens de les niet met afsteken van vuurwerk. Wel ervaren ze wat de gevolgen van onveilig omgaan met vuurwerk kunnen zijn. Bijvoorbeeld door eens te proberen hun veters te strikken zonder al hun vingers te gebruiken.