ALBLASSERDAM – De brandweer van Alblasserdam en Papendrecht, een adviseur gevaarlijke stoffen, een officier van dienst, de milieudienst, Rijkswaterstaat en de politie zijn in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 november met spoed uitgerukt voor een melding van een ongeval met een tankwagen op de oprit naar de A15 bij Alblasserdam. In de tankwagen zouden nog gevaarlijke stoffen zitten. Ter plaatse bleek er een tankwagen overdwars in de berm te staan. De chauffeur vertelde van de weg te zijn geraakt.

De brandweerlieden onderzochten eerst wat  voor stof er in de tank zat en of er sprake was van een lekkage. Dat laatste bleek niet zo te zien. In de tank zelf bleek een geringe hoeveelheid sterk gekoeld, vloeibaar, oxiderend zuurstof aanwezig te zijn. In de tank, zaten nog resten van deze gevaarlijke stof, want de tank was nog niet gereinigd.

Poging tot keren
Nadat het verkeersteam van de politie arriveerde, bleek al snel dat de chauffeur helemaal niet was geschaard of per ongeluk van de weg was geraakt. De man bekende, nadat hij met het sporenbeeld werd geconfronteerd, dat hij zijn tankwagen via de middenberm wilde keren en via de afrit van de A15 weer de snelweg wilde verlaten.

Drie boetes
De vrachtwagenchauffeur kreeg drie boetes. Eén voor het keren via de middenberm, één voor het rijden met een gevaarlijke stof en één voor het negeren van een verkeersbord. In het totaal gaat het om ongeveer 750 euro aan boetes. Verder moest de man direct de bergingskosten van zijn tankwagen betalen. Dit ging om ongeveer 700 euro.

Gevaarlijkestoffenroute
Nadat bergers de tankwagen uit de berm hadden getrokken, kon de chauffeur zijn weg via de N915 vervolgen. Op de A15 bij Alblasserdam is er een speciale gevaarlijkestoffenroute. Deze route loopt niet via de Noordtunnel, maar via de Brug over de Noord (N915).