NIEUW-LEKKERLAND – Criminelen hebben langs de Tiendweg in Nieuw-Lekkerland een motorscooter in een sloot gedumpt, na een mislukte plofkraak bij winkelcentrum Planetenplein in het Lekdorp. De scooter werd dinsdag 12 november 2019 gezien door een passante. De vrouw belde de meldkamer. Omdat niet duidelijk was of er nog een bestuurder in de sloot lag, werden de brandweerlieden van Nieuw-Lekkerland en de brandweerduikers opgeroepen om in het water te gaan zoeken.

Ook de politie en een ambulance kwamen ter plaatse. Na uitgebreid zoekwerk werd geconcludeerd dat er niemand in de het water lag.

Slot
Met een touw werd de motorscooter op de kant getrokken. Toen bleek dat het slot en de kentekenplaat verwijderd waren en dat het voertuig al minstens een paar dagen in het water had gelegen.

Camerabeelden
Nadat de hulpdiensten weer vertrokken waren, bedacht één van de aanwezigen dat de scooter, die door gemeentewerken opgehaald zou worden, dat het voertuig wel eens betrokken geweest kon zijn bij de mislukte plofkraak bij winkelcentrum Planetenplein aan de Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland. De camerabeelden werden opgevraagd en er lijkt inderdaad een honderd procent match te zijn.

Plofkraak
De mislukte kraak vond op of rond 28 oktober plaats. “Twee mannen waren daar kennelijk van alles van plan met een geldautomaat, maar sloegen op een x-moment op de vlucht omdat ze (kennelijk) schrokken van een passerend voertuig. Tot een plof is het niet gekomen, maar er zijn wel alle ingrediënten dat ze iets in die trant van plan waren,” vertelt een woordvoerder van de politie.

Uitrollen
Op camerabeelden is te zien hoe twee personen ’s nachts op een motorscooter aan komen rijden. De twee leggen iets bij de geldautomaat neer en rollen vervolgens een draad uit. Mogelijk wordt het duo op dat moment gestoord. De twee pakken de spullen weer en vertrekken snel op de motorscooter.

Plofkraak Dordrecht
Twee dagen na de mislukte actie in Nieuw-Lekkerland, vond er in Dordrecht bij winkelcentrum Bieshof aan het Van Eesterenplein een geslaagde plofkraak plaats. De politie ging na de kraak met man en macht op zoek naar de daders. Na korte tijd werden na een achtervolging op de N3 vijf verdachten aangehouden. Het gaat om vijf mannen uit Amsterdam van 18, 19, 21 en 26 jaar oud. De politie onderzoekt of deze mannen wellicht ook iets te maken hebben met het voorval in Nieuw-Lekkerland.

Foto’s: Stefan van Aarle en Peter Stam.