ALBLASSERDAM – Staalbedrijf FN Steel in Alblasserdam lijkt te zijn gered door het staalbedrijf Jingye Group uit China. De Jongye Group neemt British Steel over, waar ook FN Steel onder valt. Eerder was er sprake van dat het Turkse militaire pensioenfonds Oyak British Steel over zou nemen. De onderhandelingen liepen uiteindelijk stuk.

De deal die nu is bereikt, moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders. Verder moet er nog aan diverse andere voorwaarden worden voldaan. “We geloven dat de combinatie een sterk, winstgevend en duurzaam bedrijf zal opleveren dat op de langere termijn duizenden banen zal behouden. Tegelijkertijd zal het concern hoogwaardige staalproducten voor de gehele wereld leveren,” meldt Jingye Group.

Het Chinese staalconcern betaalt ongeveer 58 miljoen euro voor British Steel. Ook stelt het bedrijf 1,2 miljard pond beschikbaar voor investeringen in de komende tien jaar. Dit bedrag is bestemd voor onder meer nieuwe apparatuur. Verder wil het bedrijf de uitstoot omlaag brengen en beter omgaan met energieverbruik.

Het ging al langere tijd slecht met British Steel. Het bedrijf dreigt al maanden failliet te gaan. In mei schoot de Britse overheid nog te hulp met een noodkrediet.

FN Steel
Bij FN Steel in Alblasserdam werken ongeveer 300 mensen. De zogeheten ‘langdraden’ van FN Steel worden over de hele wereld verwerkt in onder andere kogellagers, gereedschappen, lasdraad en veren.