Advertorial
Voorkom fraude, phishing en andere vormen van internetcriminaliteit
ALBLASSERDAM – Internetcriminaliteit is een veelvoorkomend probleem, met name doordat steeds meer bankzaken en transacties online plaatsvinden. Hoe voorkom je online fraude of diefstal van jouw financiële gegevens? Dinsdagavond 15 oktober leerden een grote groep deelnemers in de Bibliotheek in Alblasserdam hoe je internetcriminelen te slim af bent tijdens de workshop Veilig online bankieren.

Volgens cijfers van het CBS waren in 2017 met name koop- en verkoopfraude en hacken veelvoorkomende cybercrime delicten, maar ook skimming en phishing komen bijvoorbeeld geregeld voor in Nederland. De workshop was bedoeld voor iedereen die zich hiertegen wil weren.

Wat je leert tijdens de workshop Veilig online bankieren
Het is niet altijd duidelijk of je te maken hebt met internetcriminelen. Zij kunnen zich namelijk voordoen als medewerker van een bank en om codes of persoonlijke informatie vragen. Welke gegevens kun je wel en niet delen en in welke situatie? En wanneer moet je een site, e-mail of ander bericht wantrouwen?

Tijdens de interactieve workshop leerden de deelnemers hoe je internetcriminaliteit herkent aan de hand van concrete voorbeelden en scenario’s uit de praktijk. Zo kregen zij onder meer te zien hoe cybercriminelen proberen je digicode, pincode of andere inloggegevens te ontfutselen.

De nationale politie was ook aanwezig tijdens de workshop en informeerde deelnemers in hun sessie over wat mensen zelf kunnen doen aan hun veiligheid. Er werden voorbeelden gegeven van babbeltrucs en ook preventietips voor woninginbraak en overval. De deelnemers kregen tips waar ze op moeten letten om straatroof en zakkenrollerij te voorkomen.

Rob van Hal – Franchisenemer SNS Bank Alblasserdam: “Online betalen en je financiële zaken online regelen wordt steeds normaler, maar goed inschatten wanneer je risico loopt is vaak lastig. Door proactief informatie over internetcriminaliteit te verstrekken, wil SNS deze risico’s herkenbaar maken en zodoende zo veel mogelijk voorkomen dat mensen slachtoffer worden van fraude. Zo helpen we je beter “cyberweerbaar” te worden.”

Thea de Jong van Bibliotheek aan Zet Alblasserdam: “Ik ben zeer tevreden over de workshop en de samenwerking met de SNS bank. Wij organiseren veel activiteiten en deze workshop past perfect in ons aanbod. Er was een overweldigende opkomst. Heel fijn dat we mensen zo kunnen informeren wat zij zelf kunnen doen en waar zij op moeten letten. Niet alles is eng en moeilijk, maar je moet wel goed geïnformeerd worden door de juiste betrouwbare partij.”

De workshop was voor alle geïnteresseerden vrij toegankelijk. Omdat het een groot succes was overwegen beide partijen deze workshop vaker te organiseren. Houd de Facebook pagina van de SNS bank Alblasserdam in de gaten wanneer er weer een bijeenkomst gepland staat. https://www.facebook.com/snsbank.robvanhal/. Ook zal dit via de website van de Bibliotheek vermeld worden.

Meer informatie over veilig bankieren? Kijk op: https://www.snsbank.nl/particulier/oversns/veilig-bankieren.html.