ALBLASSERDAM – In recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam is zaterdag 12 oktober 2019 tussen 13.00 en 17.00 uur een gratis natuurfestival gehouden. De dag stond volledig in het teken van educatie over het Lammetjeswiel. Naar schatting tweehonderd mensen kwamen op het evenement af. En hoewel het er in de ochtend even op leek dat het in de middag droog zou worden, moesten de bezoekers het doen met aanhoudende miezer en regen. Desondanks waren er veel vrolijke gezichten en werd er genoten van alle activiteiten die georganiseerd waren.

Kanoën
Bezoekers konden deelnemen aan een kanotocht, een slootonderzoek en een speurtocht. Verder konden kinderen geschminkt worden, waren er pannenkoeken en konden broodjes afgebakken worden boven een kampvuur. In het park, op een eiland dat normaal niet toegankelijk is, werd een insectenhotel gebouwd.

Rondleidinge
Verder werden er twee soorten rondleidingen verzorgd door het Lammetjeswiel. De ene rondleiding ging door het park en ging over de natuur, het ontstaan van het gebied en langs imker Cok Hartkoorn over zijn imkerij en het deels zelfvoorzienend leven. De andere rondleiding ging over het water. Via de diverse slootjes volgden de aanwezigen de route van de bever en werd het een zoektocht naar sporen van dit beest, dat vorig jaar in het park leefde.

Flora en fauna
“Alblasserdam heeft een prachtig natuurgebied. Bijna iedereen in het dorp weet het te vinden en zeker in de zomer is het erg druk. Echter weten mensen nog weinig over het park op het gebied van de flora en fauna. Dit willen we een beetje bijbrengen tijdens het Natuurfestival,” aldus een van de organisatoren.

Organisatie
De organisatie van het festival was in handen van de Stichting Welzijn Alblasserdam, Stichting de Groene Long en het ABC-team. Verder waren onder meer Scouting Alblasserdam en Ladies’ Circle 35 Alblasserwaard aanwezig. De openingshandeling, het uitvoeren van een slootonderzoek, werd verricht door wethouder Peter Verheij. Ook wethouder Arjan Kraijo was aanwezig. Het was dit jaar voor het eerst dat het Natuurfestival werd georganiseerd.

Foto’s: Jan Scheffe en Peter Stam.