ALBLASSERDAM – Een 20-jarige man uit Alblasserdam is vrijdagmiddag 11 oktober 2019 door de meervoudige kamer van de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. In een tuinhuis achter de woning van de Damdorper werd op 22 maart van dit jaar een automatisch machinegeweer en munitie aangetroffen. De politie kwam de Joegoslavische Kalasjnikov, een Zastava M70 AB2 en dertig bijbehorende kogels op het spoor na een anonieme melding.

Domme fout
Eén ding werd vrijdag direct duidelijk: de twintiger heeft spijt als haren op zijn hoofd. Geëmotioneerd vertelde de man over hoe hij drie dagen zonder te slapen in de cel had doorgebracht. “Het waren de drie ergste nachten uit mijn leven. Ik heb zo’n domme fout begaan! In de cel dacht ik de hele tijd: wat moeten mijn ouders hiervan denken? Wat heb ik gedaan?”

Te goed van vertrouwen
De verdachte kreeg het vuurwapen en de kogels in bezit via kennis van hem. Hij had de spullen tijdelijk in bewaring. “Ik heb er zelf mee ingestemd. Ik ben te goed van vertrouwen geweest,” vertelde de man.

Eis
De officier van justitie sprak van een ernstig feit. “Er zijn veel schietpartijen in de regio en het Openbaar Ministerie (OM) tilt dan ook zwaar aan dit soort zaken. De gevolgen van schieten met dit soort wapens, zijn vaak nog vele malen erger dan schietpartijen met vuistvuurwapens. Nu is het OM, ondanks dat er foto’s zijn waar met het wapen wordt geposeerd, ervan overtuigd dat meneer niet voornemens was om met het wapen de straat op te gaan om daar enge dingen mee te doen. In de regel worden hier gevangenisstraffen van negen maanden voor geëist. De vraag is of dat dit, in dit geval, een passende straf zou zijn.” De officier eiste uiteindelijk 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

Grote uitzondering
De advocaat van de man pleitte ook voor een werkstraf in plaats van een gevangenisstraf. De raadsvrouw vertelde verder over de impact van de zaak op haar cliënt en zijn familie. Er is een groot gevoel van onveiligheid omdat wordt gevreesd voor represailles vanuit de hoek waar het wapen vandaan is gekomen. Verder zijn meneer zijn beveiligingspassen ingetrokken, terwijl hij bijna klaar was met zijn opleiding tot beveiliger. Het is moeilijk voor hem dat hij door het feit waarschijnlijk nooit als beveiliger aan de slag kan gaan. “Ik vraag u om grote uitzondering te maken en geen gevangenisstraf op te leggen,” bepleitte de advocate.

Spijt
Tijdens het ‘laatste woord’ benadrukte meneer nogmaals geëmotioneerd dat hij ontzettend veel spijt heeft, dat hij onder professionele begeleiding werkt aan zijn beïnvloedbaarheid en dat hij graag komende maand al aan het werk gaat in een andere branche dan waar hij voor is opgeleid.

Uitspraak
De meervoudige kamer van de rechtbank trok zich korte tijd terug voor beraad en deed daarna direct uitspraak. De rechtbank kwam tot het oordeel dat 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar passend is. Omdat de man drie dagen in voorarrest heeft gezeten, gaan er van de taakstraf zes uur af, waarmee er nog een straf van 234 uur openstaat.

Afstand
De Alblasserdammer had twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan, maar vertelde direct na de zitting al dat hij de straf accepteert en niet in hoger beroep zal gaan. Daarmee is de straf definitief.

Een Zastava, model M70 AB2, kaliber 7.62 x 39 MM