ALBLASSERDAM – Historicus Geert Ouweneel uit Alblasserdam geeft woensdagavond 9 oktober 2019 een lezing over Alblasserdammers in oude notarisakten. De lezing wordt gehouden in de Havenkerk aan de Ieplaan in Alblasserdam en start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

De inhoud van de lezing heeft betrekking op notarisakten tussen 1600 en 1700 waarin Alblasserdammers voorkomen. “We vinden deze mensen in het notarieel archief van Dordrecht en in dat van Alblasserdam. Na een korte historische inleiding over het zeventiende-eeuwse notariaat in het algemeen, wordt gedemonstreerd hoe je in het Dordtse archief de benodigde akten kunt vinden. Uitgelegd wordt ook waarom deze akten belangrijk zijn voor stamboomonderzoek, maar ook in relatie tot de plaatselijke geschiedenis,” vertelt Ria Scholten namens de Historische Vereniging West-Alblasserwaard.

Van Asperen
Diverse soorten akten worden nader bekeken, waarbij de spreker voorbeelden heeft geselecteerd waarin de familie Van Asperen, die al eeuwen in Alblasserdam aanwezig is, een rol speelt.

Dvd
Voor belangstellenden is voor vijf euro een dvd te koop met daarop de inhoud van ruim duizend notarisakten met Alblasserdammers in de hoofdrol  in de periode van 1600-1915, in de vorm van samenvattingen of complete transcripties. Ook zijn op die dvd de klappers (namenlijsten van personen voorkomend in de akten met de vindplaats) opgenomen betreffende de Dordtse notarissen. Voor wie zelf onderzoek wil gaan doen in dit soort documenten staan een paar hulpboekjes op de dvd.