ALBLASSERDAM – In recreatiegebied het Lammetjeswiel in Alblasserdam wordt zaterdag 12 oktober 2019 tussen 13.00 en 17.00 uur een gratis natuurfestival gehouden. De dag staat volledig in het teken van educatie over het Lammetjeswiel. Er staan onder meer een slootspringwedstrijd, rondleidingen, slootonderzoek en een speurtocht op het programma. Het is voor het eerst dat het natuurfestival wordt gehouden.

Flora en fauna
“Alblasserdam heeft een prachtig natuurgebied. Bijna iedereen in het dorp weet het te vinden en zeker in de zomer is het erg druk. Echter weten mensen nog weinig over het park op het gebied van de flora en fauna. Dit willen we een beetje bijbrengen tijdens het Natuurfestival,” vertelt een van de organisatoren.

Gratis
Het festival is vrij toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is niet nodig. Voor een aantal activiteiten kunnen mensen op de dag zelf inschrijven en andere activiteiten zijn doorlopend. Alle activiteiten zijn gratis. Voor het eten en drinken wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Hiervoor zijn muntjes te koop voor vijftig cent per stuk. Het terrein gaat om 12.30 al open, zodat er alvast munten gekocht kunnen worden en gekeken kan worden waar men aan mee wil doen. Om 13.00 wordt het festival officieel geopend door een wethouder en daarna starten de activiteiten.

Rondleidingen
Er worden twee soorten rondleidingen verzorgd door het Lammetjeswiel. De ene rondleiding gaat door het park en gaat over de natuur, het ontstaan van het gebied en langs imker Cok Hartkoorn over zijn imkerij en het deels zelfvoorzienend leven. De andere rondleiding gaat over het water. Via de diverse slootjes volgen de aanwezigen de route van de bever en wordt het een zoektocht naar sporen van dit beest, dat vorig jaar in het park leefde.

Natuurkunstwerk en slootspringen
Verder wordt er gewerkt aan een insectenhotel, kunnen deelnemers helpen bij een slootonderzoek, is er een speurtocht mogelijk, mogen aanwezigen een eigen natuurkunstwerk maken en is er speciaal voor kinderen een slootspringwedstrijd. Tot slot kan er genoten worden van echte Groene Long-soep en mogen deelnemers hun eigen brood boven open vuur bakken.

Organisatie
De organisatie van het festival is in handen van de Stichting Welzijn Alblasserdam, Stichting de Groene Long en het ABC-team .